traducció - translate - traducción

divendres, 9 de juny del 2017

22 nous casos de discriminació del català contra catalanoparlants el 2016


El Nacional 
Foto: MEM
Plataforma per la Llengua torna a denunciar aquest any nous casos de discriminació lingüística contra catalanoparlants per part de les administracions públiques de l’Estat espanyol. Aquest 2016 es va saldar, segons l'ONG del català, amb 22 noves situacions, que se sumen als 87 que hi va haver entre el 2007 i el 2015.
Entre les situacions més "greus" s'hi troba la que va patir un opositor a una de les cinc places d'auxiliar administratiu a l'Ajuntament de Godella (València), on hi havia unes 800 persones convocades. Roberto Benavent va denunciar que no va poder fer l'examen en valencià, però també el tracte rebut per part del president del tribunal que, després que Benavent li digués que ell havia estudiat el temari en valencià, i que per tant volia fer-lo en aquesta llengua, se li va acostar i li va dir: "No el tenim en valencià i no te'l donarem, així que o el fas en castellà o te'n vas".
Això va en contra de la Llei d'ús del valencià, que estableix que l'administració "adoptarà les mesures necessàries per impedir discriminació dels ciutadans pel fet d'usar qualsevol de les dues llengües oficials". En aquest sentit, sosté que com que no va poder fer l'examen en valencià ha sofert un greuge respecte a la resta d'aspirants que sí que l'han fet en la llengua que desitjaven.

Expulsats

Un altre dels casos que criden l'atenció va ser l'expulsió d'un home d'una oficina de Correos de Barcelona el juny de l'any passat per demanar més presència del català en aquesta administració. Plataforma per la Llengua denuncia que "no garantir l'atenció en una llengua oficial com el català representa un incompliment de l'article 54.11 del Reial decret legislatiu 5/2015, que regula l'estatut bàsic de l'empleat públic a Espanya".
També al juny va ser expulsat un entrenador de tennis taula per animar els seus jugadors en català. L'entitat denuncia aquí que així "qualsevol individu amb un petit espai de poder sap que pot actuar de manera xenòfoba i despòtica envers els ciutadans catalanoparlants sense perill que se li imposi cap pena ni sanció".
Un mes més tard, un ciutadà català va ser expulsat del CAP Drassanes per part d'una infermera quan ell va demanar-li que l'atengués en català. "Ahora sí, fuera de la consulta", va dir-li, mentre que dirigint-se a una companya seva li exclamava: "Hasta que no se vaya este chico de la consulta, no trabajo"
 mapa interactiu

Font:
22 nous casos de discriminació lingüística contra catalanoparlants el 2016 http://www.elnacional.cat/ca/politica/catalanofobia-discriminacio-linguistica_161199_102.html