traducció - translate - traducción

dissabte, 18 de novembre del 2017

I tant que hi havia res preparat!

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

La Guàrdia Civil va descobrir a l'ordinador de Josep Lluís Salvadó, mà dreta de Junqueras, una bateria de lleis per activar fins al més mínim detall de l'Estat propi

L'exsecretari general d'Hisenda de la Generalitat Lluís Salvadó (d). (EFE)
El Govern de Carles Puigdemont tenia preparada una bateria de decrets per engolir totes les competències de l'Estat l'endemà de la declaració unilateral d'independència (DUI). Des de la creació d'un Banc Central i un equivalent a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) al nou impost de les persones físiques no residents, passant per aspectes aparentment menors com l'obertura d'un registre de vehicles i un altre de personal de seguretat privada. També estava preparada l'elecció automàtica dels jutges que havien de conformar el Tribunal Suprem del nou país i la tramitació de mesures d'urgència perquè la Generalitat es quedés amb tots els funcionaris de l'Administració General de l'Estat.

La llista de decrets va ser trobada per la Guàrdia Civil al correu electrònic d'un dels principals arquitectes del procés secessionista, Josep Lluís Salvadó, exsecretari d'Hisenda de la Generalitat, mà dreta de l'exvicepresident de l'Executiu autonòmic Oriol Junqueras i secretari general adjunt d'ERC des de 2011. Va ser detingut al costat d'altres 13 alts càrrecs autonòmics i empresaris en l'operació Annubis que va llançar el Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona el passat 20 de setembre per tractar de desbaratar els preparatius de la consulta independentista de l'1-O.

Sis dies abans de ser arrestat, el dijous 14 de setembre, a les 13.33 hores, Salvadó va rebre en el seu ordinador de la Conselleria de Vicepresidència, Economia i Hisenda de la Generalitat un correu de Dolors Antón, secretària d'Hisenda, amb un text de sol sis paraules: "Et passo el llistat en WORD". El rellevant era el document adjunt, un arxiu titulat "Normativa de desenvolupament immediat de la LTJR". Les quatre majúscules es corresponen amb les sigles de la Llei de Transitorietat Jurídica de la República, la norma aprovada per Junts pel Sí i la CUP a la matinada del 6 al 7 de setembre que havia de fixar l'estructura legislativa bàsica del nou Estat fins que entrés en vigor la suposada Constitució de Catalunya. El Govern seria l'encarregat de desenvolupar la Llei de Transitorietat mitjançant normes de rang inferior.

Fins ara, s'havia especulat amb la quantitat de decrets que havia preparat el gabinet de Puigdemont, el grau de planificació del dia després i fins a quin punt arribaria la ruptura. Els documents confiscats per la Guàrdia Civil han resolt aquestes preguntes. L'arxiu que va manejar Salvadó revela que, dues setmanes abans del referèndum -la llei de la consulta especificava que la DUI havia de produir-se dos dies després de validar-els resultats-, l'equip de confiança de Junqueras ja manejava 41 decrets que es dividien en dos blocs : generals (11) i sectorials (30).

Entre els decrets de caràcter general es trobaven els següents: "decret llei de successió d'ordenaments jurídics, administracions i contractes"; "Decret llei d'integració del personal de les administracions del personal de l'Estat espanyol en les administracions de Catalunya, d'incorporació del nou personal i de creació del registre d'empleats públics"; "Decret llei de creació del cos de funcionaris en l'àmbit del poder judicial i l'administració de Justícia, la inspecció de Treball i la Seguretat Social, les relacions exteriors, la docència universitària i la marina mercant"; "Decret de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya"; "Decret pel qual s'estableix l'estructura de la presidència de la Generalitat de Catalunya"; "Decret d'estructura de cada un dels 13 departaments actuals de l'Administració General de Catalunya"; i "decret llei que regula el procediment de subrogació en els contractes del sector públic i patrimonials formalitzats per l'Estat espanyol".

L'apartat dels decrets per al desenvolupament legislatiu sectorial era encara més ambiciós. Contemplava l'edificació dels pilars bàsics de la Catalunya independent. El bloc incloïa, entre d'altres, el "decret llei del Banc Central de Catalunya"; "Decret llei de l'Autoritat Catalana d'Inversions i Valors", equivalent a la CNMV; "Decret llei de creació del Fons de Garantia de Dipòsits, Inversions i Assegurances"; "Decret llei de l'Autoritat Catalana de la Competència i els Mercats", copiat de la Comissió dels Mercats i la Competència (CNMC) "; "Decret llei de l'Agència Tributària"; "Decret llei de l'impost sobre la renda de les persones físiques no residents"; "Decret llei del Servei Exterior"; i "decret llei pel qual es determina la transformació provisional del Col·legi de Notaris de Catalunya al Col·legi de Notaris i Registradors de Catalunya i s'adopten altres mesures extraordinàries i urgents en l'àmbit notarial i registral de Catalunya".

Contemplava l'edificació dels pilars bàsics de la Catalunya independent

El Govern havia baixat fins i tot a un menor nivell de detall de la nova República. En el document que va rebre Salvadó també hi figuraven dos acords per al "procés selectiu de magistrats per a l'ingrés provisional a les sales Civil, Penal, Social i Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem" i "de jutge i magistrat, advocat [de l'Estat] i fiscal" . A més, hi figuren un "decret llei pel qual es regula el funcionament i l'organització del Registre d'entitats religioses"; "Decret d'urgència de creació de l'Institut de Medicina Legal i Toxicologia"; "Decret d'urgència pel qual es regular l'accés al cos d'inspectors d'Educació"; i cinc per a la creació de sengles registres de "propietat intel·lectual", "conductors i infractors", "vehicles i matriculació", "personal de seguretat privada" i "empreses de seguretat privada", entre d'altres normes. Tot i l'exhaustiva relació, el document intervingut per la Guàrdia Civil aclaraia en la seva capçalera que la llista estava "pendent d'actualització".

El poder d'aquestes normes havia de ser absolut. Com va publicar aquest diari (el Confidencial), l'article 32 de la Llei de Transitorietat Jurídica concedia al Govern una capacitat sense límits per aprovar tots els decrets que considerés oportú per uns criteris de "necessitat i urgència" que no especificava. Durant els primers 30 dies, ni tan sols calia que fossin validats pel Parlament. La norma aclaria fins i tot que no eren "susceptibles de control per part del Consell de Garanties Democràtiques", equivalent al Tribunal Constitucional. És a dir, que el Govern hauria pogut aprovar la llista íntegra de 41 decrets sense cap tipus de fre. Els motius pels quals aquests decrets van quedar al calaix, o en una caixa forta, mentre que el Govern marxava cap a Bèlgica tot just s'estan començant a donar a conèixer aquests dies.

Font: Independencia de Cataluña: El Govern tenía listos 41 decretos para invadir todas las competencias del Estado tras la DUI. Noticias de España

Més informació relacionada: 
Lluís Salvadó, el detenido clave de los 30.000 millones en el extranjero

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial