traducció - translate - traducción

dilluns, 2 d’abril del 2018

Liberation/France Soir: l’extrema dreta s’immiscoeix en les acusacions contra els independentistes

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Manifestation organisée par le parti espagnol d'extrême droite Vox à Barcelone le 6 septembre 2017 pour protester contre l'organisation d'un référendum sur l'indépendance en Catalogne
Photo PAU BARRENA. AFP
Vox (paraula llatina) usa com un trampolí el procediment d’acusació popular que, en el dret espanyol, permet a un particular o a una organització  apel.lar a la justícia, fins i tot sense estar diréctament implicat ni ésser victima del delicte.
El seu secretari general, l'advocat Javier Ortega, va atribuir-se el 2017 el paper d'acusació particular dins la investigació que apunta a dirigents catalans pel procés independentista que va portar a fer un referèndum prohibit i a la infructuosa proclamació d'una “República Catalana” l'octubre del 2017. I supera les peticions de la fiscalia.
“Quan un acusat compareix davant el jutge d'instrucció al tribunal suprem, Javier Ortega li fa preguntes així com als testimonis”, explica a l’AFP el president de Vox, Santiago Abascal, encara que els acusats opten per no contestar generalment. “Expliquem també la nostra posició al jutge” quan ha de prendre una decisió.
Ara bé, la posició de Vox es la d'un partit d'extrema dreta que acusa constantment de “feble” el govern conservador de Mariano Rajoy (Partit Popular PP) i ataca els dirigents independentistes catalans com a “enemics”.
Per a Vox, caldría prohibir els partits secessionistes (que van guanyar les eleccions de desenbre a Catalunya amb dos millions de vots) i recuperar de les comunitats autònomes la majoria de les seves competències.
No negociar res
Sobretot no negociar res: “no donar més poder a Catalunya sinó prendre-ne més”, resumeix M. Abascal.
Aquest antic diputat del PP al País Basc, de 41 anys, assenyala de bon grat que la organització armada basca independentista ETA ha volgut matar el seu avi, el seu pare i a si mateixos.
I compara els catalans independentistes als “etarres” bascos, encara que admet que els primers han emprat “la via pacífica” i que ETA va fer més de 800 morts.
“Aquesta acusació popular obtindrà aviat que els independentistes purguin llargues penes de presó”, clamava l'advocat Ortega, el 10 de març, en un teatre de Madrid ple d'un miler de simpatitzants.
Aquesta ofensiva té uns efectes concrets.
“Es per exemple a petició de l'acusació popular exercida per Vox que el jutge del Tribunal Suprem ha decidit mantenir a la presó en Joaquim Forn”, antic membre del Govern regional català, malgrat que el fiscal demanava la seva posada en llibertat, constata Ignacio González Vega, portaveu de l'associació de jutges per la democràcia.
“Si ningú ho demanava, el jutge no ho podia decidir”, recalca.
Vox “utilitza l'acusació popular per participar en el procediment i evidentment pot fer política, però és totalment legal”, remarca l'advocat penalista Raúl Ochoa.
“Es un afer on veiem de tota evidència una interferència política dins la justícia”, comenta el professor de dret Júlio Pérez Gil, crític amb l'acusació popular, a la qual ha dedicat una tesi.
Certament, “assumptes molt importants han fet l’objecte de procés gràcies a les acusacions populars”, diu, “però és un cavall de Troia dins el sistema: un interés que pot ser econòmic, polític, electoral, publicitari, etc. interfereix dins l’acusació”
Vox assegura que se'n beneficia. “els nostres mítings s'emplenen, el nombre d'adherits creix”, afirma el seu president, “és la conseqüència de la nostra posició bel·ligerant en tant que acusació popular de la qual els mitjans se'n fan ressò”
En el seu últim film de propaganda, el partit presenta com un”heroi” el difunt fiscal general José Manuel Maza, que va llençar contra els independentistes catalans les primeres acusacions per “rebel·lió” invocant un “alçament violent”, que segons altres juristes, no ha tingut mai lloc.
Després d’haver obtingut un resultat ínfim de 0,20% a les legislatives de 2016, el partit somnia de fer la seva entrada al Parlament Europeu (fallida per poc el 2014) i a la Cambra dels Diputats.
Contactes amb el FN (Front National)
El partit reconeix punts comuns amb els partits d'extrema dreta europeus i ha tingut “alguns contactes amb el Front National” a França, segons M. Abascal.
Resta que el petit percentatge d'espanyols que se situen a la extrema dreta segueix estable: 2,5% el gener 2018 com al gener de 1998, segons els sondeigs  del CIS.
“l'ultra dreta no està representada a Espanya per un partit específic que tingui èxit des de 1977”, any del retorn a la democràcia després de la dictadura de Franco, recorda l'historiador Carlos Gil Andrés.
Es “fonamentalment perquè el PP agrupa àmpliament les sensibilitats i identitats  més nacionalistes espanyoles, conservadores i catòliques, del centre a l'extrema dreta”.
Per al politòleg Gabriel Colomé, “Vox guanya pes mediàtic però no te pes polític ni electoral i no el tindrà perquè encara que reivindiquin que és gràcies a ells que els independentistes estan a presó, l'opinió ho atribuirà al PP i a Ciudadanos”, partit lliberal que ha obtingut més vots a Catalunya el desembre passat.
Traduït per Bianca Castafiore
Fonts: Catalogne: l'extrême droite s'immisce dans les poursuites contre les indépendantistes | Veus Per Catalunya:

Libération: http://www.liberation.fr/amphtml/planete/2018/03/28/catalogne-l-extreme-droite-s-immisce-dans-les-poursuites-contre-les-independantistes_1639473

France Soir: http://www.francesoir.fr/actualites-monde/espagne-lextreme-droite-derriere-les-poursuites-contre-les-independantistes

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial