traducció - translate - traducción

divendres, 14 de desembre del 2018

La via sèrbia contra la independència | Tomeu Martí

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Tuzla, Bòsnia i Hercegovina, el 1995 en plena agressió serbia. És aquesta la via espnyola?

Tot i que ser súbdit del regne d'Espanya duu implícita la vacuna contra l'estupefacció del cinisme que exhibeixen els nacionalistes espanyols, veure els representants del nacionalisme que més morts ha provocat en la història de la Humanitat esquinçar-se les vestidures per l'al·lusió del President Quim Torra a la 'via eslovena', fa venir basques als més ponderats i equilibrats.
En realitat, la via que va intentar Eslovènia per accedir a la independència, és la mateixa que la de la majoria de països que han accedit a la independència en les darreres dècades: un referèndum (en el seu cas, dos) i implementar el que ha decidit la majoria.
El problema d'Eslovènia, que després varen patir també altres països dels Balcans, com Croàcia o Bòsnia, no va ser la 'seva' via cap a la independència, sinó la via que va triar Sèrbia per intentar impedir-la.
Alguns d'aquests cínics han brandat els morts que hi hagué durant el procés cap a la constitució del nou Estat eslovè. Obliden dues dades: la primera que els morts varen ser a causa de l'atac militar dels serbis. La segona que la via sèrbia per intentar impedir les independències de les altres nacions balcàniques va causar 133.000 morts.
A tots aquests que repeteixen la consigna i fan escarafalls contra la 'via eslovena' se'ls hauria de demanar responsabilitats per defensar de manera implícita (i alguns explícita) la via sèrbia.
La via autènticament criminal, és la via que ha escollit l'Estat espanyol, que és la via a la qual donen suport els que critiquen les paraules de Torra. La via terrorífica, és la via que manté encara avui l'Estat espanyol en negar-se a reconèixer la República de Kosovo. La via de la qual hauria de renegar i abjurar tothom és la via sèrbia.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial