traducció - translate - traducción

dimecres, 23 d’agost del 2017

La BBC analitza l'ús de l'atemptat a la premsa espanyola i la independència


El Nacional 

La BBC ha analitzat avui en un reportatge l'ús polític que ha fet la premsa espanyola dels atemptats de Barcelona i Cambrils, i la gestió dels Mossos d'Esquadra, que valora positivament.
En un article titulat "Els atemptats de Barcelona: què poden significar per a la independència de Catalunya?",  el periodista Patrick Jackson analitza si es poden introduir variacions en el full de ruta, després d'aquests fets. L'article assenyala que fa 10 anys es va produir un canvi de relacions entre Catalunya i Espanya arran de la crisi financera, que va provocar que la societat catalana se sentís menystinguda.  "Les reclamacions històriques dels catalans es van reactivar", recorda, sense fer referència però a la sentència contra l'Estatut.
La BBC es pregunta si pot haver-hi un efecte semblant després del que ha succeït els darrers dies amb la gestió dels atemptats. Segons l'emissora britànica, els atacs s'han produït a menys de dos mesos del referèndum de l'1 d'octubre, i cal veure si hi haurà algun efecte. Es pregunta en aquest sentit si el fet que el rei Felip VI fos aplaudit quan va fer l'ofrena floral a la Rambla té algun significat rellevant. "Probablement, no", apunta. L'emissora parla amb el politòleg de la Universitat de Màlaga Manuel Arias-Maldonado i amb el periodista Adrià Alsina, membre de l'ACN.
La BBC creu que la "calma tàcita" entre el Govern català i l'espanyol, obligada pels esdeveniments, es pot acabar a curt termini, quan a partir de demà s'acabin els dies de dol. Recorda en aquest sentit que els independentistes "estan indignats" després de veure com alguns dels principals diaris espanyols han utilitzat els atemptats per atacar el procés sobiranista.
Segons l'emissora, el sobiranisme veu en canvi que la bona gestió dels atemptats per part dels Mossos i el Govern és una prova que les "estructures d'Estat" catalanes estan a punt per assumir la independència. Cita en aquest sentit l'article de Bernat Dedéu a El Nacional, "Set hores d'independència", en què afirmava que Catalunya havia actuat "com una potència" en la resposta als atemptats .


Pots seguir Boladevidre