traducció - translate - traducción

dijous, 21 de setembre del 2017

DECIDIM CULTURA

Declaració de professionals de la cultura pel referèndum de l'1 d'octubre




El sector de la cultura es mobilitza per donar suport al referèndum de l'1 d'octubre.
Aquí tens en PDF la declaració a favor de la democràcia i la llibertat d'expressió, per la cultura i amb la cultura.




  1. Adhereix-te al manifest a través del formulari que trobaràs al final d'aquesta pàgina i a la pàgina web.
  2. Vine el proper dilluns 25 de setembre a les 12h a la plaça dels Àngels (MACBA) per presentar el manifest davant la premsa.
  3. Reenvia-ho a altres professionals del sector


(Per qualsevol dubte contacta esole@irla.cat)


Manifest Som cultura.

Coneixem, ens construïm i ens pensem a partir de la cultura, participant-ne; fent-nos cultura. Imaginem i projectem realitats des de la cultura. És el fonament primer i el receptacle últim de les nostres formes particulars d’expressió i de la nostra creativitat.

La cultura es reflecteix en l’art de viure. Cadascú i tots plegats. I l’art de viure és la suma d’eines que ens permeten comprendre la vida, tenir consciència plena de la pròpia i extreure’n les màximes gratificacions.

La cultura és el resultat dels processos històrics encreuats de les cultures concretes. Totes. Cadascuna única i insubstituïble. Cadascuna resultat d’una determinada experiència històrica col·lectiva. Influïda, barrejada i empeltada del gust i del geni de les altres. La nostra -sovint tan precària i trasbalsada- també.

L’extraordinària complexitat i diversitat de la cultura catalana d’avui, la flexibilitat i voluntat inclusiva que la caracteritzen, inspiren la seva adaptació als reptes de la globalització. I és aquesta condició actual, oberta i concreta de la nostra cultura –de les arts, el pensament, el patrimoni, la ciència, les indústries, els llenguatges, els mestissatges...– la que reivindiquem com a punt de partida per repensar la societat que compartim. La cultura és una font inexhaurible de recursos per orientar el projecte de país i les transformacions socials que hauran d’acompanyar-lo. La cultura és el factor capital que pot qualificar l’acció política i humanitzar els objectius de l’economia. La cultura és l’espai que fa possible la conformació de la mirada crítica, de l’opinió informada i de la participació responsable i compromesa en el debat públic. Estar més informats i ser més cultes ens farà més competents. Ser més capaços, individualment i col·lectivament, d’atorgar sentit als estímuls constants que la realitat ens proporciona, ens farà més lliures.

Per convertir aquestes consideracions en un propòsit, per poder impulsar-lo i fer-lo possible, ens calen tots els instruments de què disposen tantes altres cultures que admirem per les seves capacitats i qualitats. Per això,  perquè la cultura sigui el nervi i la sang de la República, ens proposem participar en el referèndum del pròxim u d’octubre i convidem tota la gent que respecta i s’estima la cultura a votar.



Pots seguir Boladevidre
Twitter:       @Boladevidre
Google+:    https://plus.google.com/u/0/1006401424208124