«No sabeu qui ha originat la cadena? Doncs talleu-la. No la feu créixer»
contrallum; silueta; homes de negoci; mobile world congress |
Pots seguir Boladevidre al Canal de Telegram: https://t.me/BoladevidreOficial
La proliferació de l’ús de les xarxes socials i de la missatgeria personal és una de les claus que explica per què, darrerament, els moviments socials s'han pogut imposar amb una relativa facilitat als grans mitjans i crear un ecosistema informatiu diferent i molt més lliure. Facebook i Twitter, primer, però també Whatsapp, Telegram i Signal han estat unes eines molt importants per a combatre la uniformitat informativa. Per exemple, sense aquestes eines, l’independentisme segurament no hauria assolit el nivell d’informació actual ni la capacitat d’organització arreu del territori.
Ara bé, com passa gairebé amb totes les coses, aquestes eines també han tingut –i tenen– la cara negativa. Sobretot, pel que fa a la dispersió de rumors sense fonament, que creen estats d’ànim i fan perdre un temps preciós a molta gent. Aquests darrers dies, per exemple, les nostres bústies s’han omplert de missatges falsos sobre manipulacions del cens electoral, de crides a anar a votar en una votació sense importància d’un diari alemany o suís, i d’afirmacions sobre fets que ni tan sols passaven.
Controlar els rumors és molt difícil. Aquesta és la nostra tasca, la dels periodistes, i procurem fer-la tan bé com podem. Però no podem desmentir rumors cada segon. Per això, la societat també ha d’estar educada en la gestió d’aquest model de comunicació. Si no, pararem tots bojos. Aquesta mania de rebre un missatge de Whatsapp, per exemple, i reenviar-lo a totes les adreces telefòniques sense comprovar l'autenticitat de la informació que s'hi comunica és enormement perillosa.
No dic que feu una investigació periodística cada vegada, però, per exemple, és tan senzill com no fer córrer missatges anònims. No sabeu qui ha originat la cadena? Doncs talleu-la. No la feu créixer. No ho veieu clar? Doncs feu una cerca simple a Twitter o Google i segur que trobareu un munt de gent que parla d'això mateix i, probablement, alguns d'ells ja han resolt el dubte. Els periodistes ja farem, i ja fem, la nostra feina, com hem fet amb aquest article d’avui, en què us expliquem que no passa res de res amb el cens i que ningú no el manipula. Però feu-vos un favor a vosaltres mateixos i fem-nos-el tots junts: no deixeu que el Whatsapp s'apodere de vosaltres. Ja veureu com teniu menys angoixa i tots funcionem millor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada