traducció - translate - traducción

dijous, 4 de gener del 2018

España al borde de la crisis de nervios | (Documental ARTE - Europa)

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

56 minuts. Disponible del 02/01/2018 al 19/02/2018




Un documental de investigación sobre la crisis catalana: de la victoria del "sí" en el referéndum de autodeterminación del pasado 1 de octubre a la proclamación de la independencia de Cataluña por parte del gobierno de Carles Puigdemont.



Aquesta és la crisi que sacseja Europa des de la victòria del "sí" al referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre: la proclamació de la independència per Carles Puigdemont, president del govern de Catalunya , l’ha combatut amb fermesa el primer ministre espanyol Mariano  Rajoy. Aquest documental se centra en seguir els actors de la crisi a mesura que s’apropen a les eleccions del 21 de desembre.
El 27 d'octubre, el Parlament de Catalunya va votar la resolució per fer de la regió un "estat independent que prengués la forma d'una república". Menys d'hora després, el Senat espanyol va votar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que autoritza a Madrid a posar Catalunya sota tutela. Carles Puigdemont és cessat, el Parlament dissolt, es convoquen noves eleccions, els membres del govern català són empresonats i el líder separatista exiliat a Bèlgica. Un escenari digne d'un extraordinari delicte polític. Espanya està a punt d'implosió, Europa aguanta l’alè. Com hem arribat aquí? Quines són les arrels d'aquesta crisi sense precedents? Quines conseqüències té per a la Unió Europea? Hi ha risc de contagi?

Braç de lluita
Aquest documental se centra en els següents actors de la crisi en els dies previs a les eleccions del 21 de desembre. A Brussel·les, ens trobem exclusivament amb Carles Puigdemont, el president exiliat que va arribar a desafiar les institucions europees. Uns 90.000 catalans han van viatjar a Brussel·les·les per recolzar-lo en la seva lluita. A Espanya, reconeguts sindicalistes catalans expliquen quan l’explicació de la independència distorsiona la realitat. Ada Colau, l'alcalde de Barcelona, ​​que treballa en l'aparició d'una tercera via, explica com va experimentar aquesta crisi des de dins. A la Catalunya rural, acompanyem a la família d'Oriol Junqueras, antic número dos del govern de Puigdemont, arrestat pel govern central. Aquí, l'absència dels anomenats "presos polítics" és difícil de veure. En un altre feu d'independència, Amer, anem a conèixer la família de Carles Puigdemont i l'ànima catalana. Al mateix temps, la pel·lícula recull els testimonis i anàlisis de bons coneixedors de la qüestió catalana: Paul Preston, especialista en història del franquisme; Josep Borrell, expresident del Parlament Europeu (2004-2007) i exministre de Felipe González; Josep Ramoneda, filòsof i editorialista; Jean Quatremer, expert en el funcionament de la Unió Europea; i Daniel Cohn-Bendit, antic diputat.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial