traducció - translate - traducción

dimecres, 30 de maig del 2018

República, Unió Europea i els articles de Quim Torra

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Imatge relacionada


Des de fa tres dies aprofito els viatges en metro i en tren per llegir articles del President Quim Torra. Porto llegits 34 articles, que han de ser el 40% del publicat en premsa, com a mínim. Això inclou l'article on diu "bèsties carronyaires", no als castellanoparlants com se'ns ha dit en els mitjans espanyols i es vol vendre a Europa, sinó a la gent que va començar una campanya per prohibir el català en els aeroports i espais públics. (Va ser la campanya que va aconseguir que Swiss Airlines retirés el català en els aeroports, sí: als aeroports catalans).

Ho sento, però anomenar "bèstia carronyaire" a qui prohibeix una llengua en el seu lloc d'origen, no em sembla racisme, el que em sembla racisme és prohibir-lo.

També he llegit l'article on parla metafòricament de l ' "ADN" del PSC, davant del "ADN" del PSOE. És a dir, parla de dues formes d'entendre el mal anomenat socialisme dins d'Espanya i Catalunya. Parla de les diferències d'enfocament dins de "famílies ideològiques" d'un mateix partit, no de genètica humana ni de races. Em fa fàstic que el PSOE hagi tergiversat el text fins a tal punt, però no més fàstic que altres coses pitjors que estan fent.

En l'exercici, he llegit altres coses: Una carta exigint a Pujol que deixi d'aprofitar-se d'un moviment social de base com és el sobiranisme; Una crítica ferotge a aquesta dreta catalana que sempre acaba pactant amb l'Aznar de torn (potser això sigui el que més por li de l'Estat); Una crida a acollir els immigrants que arriben en pasteres i no mirar a una altra banda, comparant-los amb els republicans exiliats durant la Guerra Civil; (¿Racisme?) He vist la seva passió per Churchill (aquest tipus de dretes, sí, però que va ser un dels principals enemics del nazisme a Europa i gràcies al qual Regne Unit no va pactar amb el Reich); Li he llegit cites de les declaracions d'Independència cubana i panamenya, parlant de sufragi universal i lloances al moviment d'alliberament Índia liderat per Ghandi ... Total, que els mitjans gairebé me la colen.

Catalunya, té la seva gran part d'una societat, moderna, tecnològica, pacífica, democràtica, solidària, socialment compromesa amb la immigració, respectant altres llenguatges i opinions i defensant les seves aspiracions polítiques, en forma de república, i organitzant nombroses manifestacions que van acabar en un referèndum sobre 1-O i es van defensar amb llaços de pau i símbols. Aquest bé bàsic de la ciutadania europea ha de ser preservat per la UE.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial