traducció - translate - traducción

dilluns, 7 de maig del 2018

Companys va ser investit a distància i per telegrama | Quico Sallés

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

El president i el Govern van arribar a Barcelona l’endemà de ser proclamat

Companys entra a Palau a coll i bé després del seu retorn FUNDACIÓ IRLA
Quico Sallés (Barcelona)

Ahir a Berlín, el grup parlamentari de JxCAT, va decidir la investidura a distància de Carles Puigdemont. Una decisió basada en la modificació de la llei de Presidència amb la delegació del vot dels exiliats i empresonats. Aquesta fórmula d’investidura, però, no és pas una novetat en la història política catalana. Josep Tarradellas ja va ser investit per delegació, Ventura Gassol fou proclamat president del Parlament en la seva absència i… Lluís Companys i el seu Govern foren investits a distància i per telegrama. Aquesta n’és la història.

Tarda del 29 de febrer de 1936. Segons la premsa de l’endemà, el Parlament estava ple com un ou i un senyor havia esperat la invitació per entrar des de les set del matí. En poques hores, Catalunya tornaria a tenir president i Govern després de l’aplicació del 155 de l’època (la llei del 2 de gener de 1935) arran de la Declaració del 6 d’Octubre de 1936. L’intent de l’aleshores president Lluís Companys de declarar una República catalana.  Una declaració que havia comportat la supressió de la sobirania autonòmica catalana de la República, l’empresonament de 3.500 càrrecs i líders entre ells, el president de la Generalitat i el seu Govern, a més d’una àmplia repressió entre pagesos i treballadors. 

La victòria del Front Popular a Espanya i del Front d’Esquerres de Catalunya a Catalunya a les eleccions del 16 de febrer de 1936, amb gairebé el 60% dels vots, va obligar a la República espanyola a fer marxa enrere en la repressió contra els independentistes catalans. Manuel Azaña va decretar immediatament l’amnistia, la reposició dels represaliats i el restabliment de l’Estatut.
El diari de sessions del 29 de febrer de 1936
El diari de sessions del 29 de febrer de 1936 PARLAMENT
La reacció catalana no es va fer esperar.  El president del Parlament d’aleshores, Joan Casanovas, convocà amb urgència el plenari del Parlament pel 29 de febrer que ratificà Lluís Companys com a president de la Generalitat, malgrat que no fou fins  l’1 de març que va ser alliberat del penal del Puerto de Santa Maria.

El diari de Sessions del dia i la premsa de l’endemà són concloents. El plenari va començar amb la lectura del Decret signat per Nicet Alcalá Zamora i el mateix Azaña l’article únic del qual “autoritzaba al Parlament de Catalunya a reprendre les seves funcions a l’efecte de designar el Govern de la Generalitat”. El president de la cambra es vantava de la recuperació de les institucions després de “16 mesos de col·lapse”. Així proposà “l’elecció del president de la Generalitat. I el president, un cop elegit, triarà els seus consellers i retornarà a Catalunya el goig, i més que el goig la dignitat de sentir-se regida pel seu Govern legítim”. Una elecció sense la presència física de Companys que en aquells moments acabava de sortir de la presó.

En la ‘votació’ per aclamació, la Lliga s’hi va abstenir, però la resta de diputats van votar sí “massivament i, a peu dret, van donar visques a Catalunya, a la República i al President senyor Companys entre llargs aplaudiments”. En el diari de sessions, s’inclou un telegrama de Pere Corominas, cap de la majoria d’ERC amb què demana “fer constar els vots” dels diputats “Lluhí, Gassol, Comorera, Barrera, Mestres i Tauler” que romanien encara fora de la cambra després de ser engarjolats. El telegrama acabava amb un sentit “Abraçades”. 

Un cop elegit i investit el president Companys, aquest no va arribar a Barcelona fins l’endemà en un intens ambient de celebració política segons la premsa de l’época. Diuen que la història sempre, sempre es repeteix. Així ho destaca el tuitaire @Aquestfrederic , que va rescatar la història a través de Twitter. 

Bona tarda, @XavierDomenechs. Et recordo com es va investir Lluís Companys el 29 de febrer de 1936, en un ple del Parlament on no hi eren ni el president ni els consellers. pic.twitter.com/OlCvSGMY5L
— Фридрих (Federico)



Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial