traducció - translate - traducción

divendres, 11 de maig del 2018

Amnnítia Internacional denuncia la Fiscalia pels "Obstacles per a la investigació de l'ús excessiu de la força" l'1.O

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

1-0 a Catalunya: Fiscalia; entre el desinterès, l’obstrucció i la manca de col·laboració amb les investigacions judicials sobre ús de la força

Foto © Joan Pau Ferre -Aiguaviva (Gironès), 1 d'octubre de 2017
Amnistia Internacional demana al Ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, la retirada de les pilotes de goma com les que es van utilitzar a Barcelona, per tractar-se d’un  material altament imprecís i comportar alt risc per a la integritat física.

Amnistia Internacional va constatar mitjançant casos documentats per l'organització sobre ús excessiu de la força durant l'1 d'octubre (1-O) per part de membres de les forces de seguretat, tant de la Policia Nacional (Unitat d'Intervenció Policial) com de la Guàrdia Civil, que la Fiscalia està incomplint el seu paper d'impulsar les investigacions per aclarir aquests fets.

En un informe presentat avui 1-O a Catalunya: Obstacles per a la investigació de l'ús excessiu de la força, Amnistia Internacional assenyala que davant dels esforços de diversos jutjats per establir la veritat del que va passar, la Fiscalia està desenvolupant accions que apunten cap a la desqualificació de les denúncies, l'obstrucció de diligències, i fins i tot mostrant una manca d'interès en el procés, dificultant l'aclariment dels fets per part de les autoritats judicials pertinents.

En aquest sentit, la Fiscalia va intentar mostrar la violència de manifestants com un element clau que hauria de descartar les investigacions judicials sobre ús excessiu de la força, presentant vídeos on es mostra la participació de manifestats a incidents amb les forces de seguretat.

De la mateixa manera, la Fiscalia es va oposar al fet que el Jutjat d'Instrucció nº J17 oferís a persones lesionades poder personar-se en el procediment, assegurant que a causa del caràcter lleu de les lesions no caldria investigar d'ofici aquests fets, tret que la persona afectada formulés denúncia. En aquest sentit, la Fiscalia va instar al fet que només es fes aquest oferiment a les persones lesionades que, sense haver denunciat, haguessin rebut tractament mèdic o quirúrgic, però en cap cas a aquelles que únicament haguessin precisat una única assistència facultativa.

«Si a aquesta actitud preocupant de la Fiscalia s'afegeix la manca d'investigacions internes per part del Ministeri d'Interior en relació als abusos comesos el primer d'octubre, i les seves declaracions exculpatòries de responsabilitat dels agents en relació amb l'ús excessiu de la força, la rendició de comptes pels fets i el seu aclariment es posen en risc», ha manifestat Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.  

Hi ha obertes investigacions en vuit jutjats catalans que investiguen algunes d'aquestes denúncies. Amnistia Internacional està fent un seguiment especial a les diligències que investiguen els tres casos documentats per l'organització, en concret les dutes a terme pel Jutjat d'Instrucció nº7 de Barcelona, sobre 257 denúncies (entre les quals els casos de Roger Español i Alejandra Rayas), i la realitzada pel Jutjat d'Instrucció nº2 de Girona, que acumula 200 denúncies, (entre les quals les relatives als incidents d'Aiguaviva).

Ús excessiu de la força durant l'1-O
Si bé les forces de seguretat van actuar amb l'objectiu de complir l'ordre legitima del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ordenava impedir la celebració del  referèndum, Amnistia Internacional va poder comprovar que els agents van fer un ús perillós i inadequat de material antiavalots, entre els quals projectils d'impacte cinètic com pilotes de goma, cartutxos de salva o substàncies químiques irritants.

Des de fa anys, Amnistia Internacional ve mostrant la preocupació per l'ús d'aquest material antiavalots en parts d'Espanya que encara que no està dissenyat per ser letal és molt imprecís, per la qual cosa en la pràctica pot causar lesions greus i fins i tot la mort si s'utilitza en distàncies curtes. «Les pilotes de goma que s'estan utilitzant a Espanya haurien de ser prohibides per ser altament imprecises i no comptar amb protocols per al seu ús segons els estàndards internacionals, que prohibeixen, entre altres coses, que puguin utilitzar-se per dispersar una multitud», ha assenyalat Esteban Beltrán.

Amnistia Internacional va documentar el cas de Roger Español, que va perdre un ull per l'impacte d'una pilota de goma disparada per la Policia Nacional en l'encreuament del Carrer Sardenya amb Carrer Diputació. Un altra cas investigat per l'organització sobre l'ús excessiu de la força amb ús inadequat de substàncies químiques irritants a la població gironina d'Aiguaviva, on un agent de la Guàrdia Civil va utilitzar un esprai de mà directament contra persones que es resistien de forma passiva i pacífica a l'operació policial destinada a decomissar les urnes electorals.

També va constatar l'ús de força excessiva contra persones que volien votar en el referèndum i que no representaven cap amenaça per als agents. És el cas d'Alejandra Rayas que esperava pacíficament per votar davant de l'Escola Mediterrània, a Barcelona, quan un agent de la Policia Nacional la va colpejar a la cara i el coll sense raó aparent.

D'altra banda, l'actuació de les forces de seguretat en ocasions va ser clarament obstaculitzada. Segons dades del Ministeri d'Interior, a 9 de març de 2018, 58 agents de la Policia Nacional i 37 agents de la Guàrdia Civil haurien resultat ferits com a conseqüència d'aquests impediments. Amnistia Internacional ha pogut visionar imatges que mostren algunes actituds violentes per part de manifestants contra agents, com per exemple, el del centre de votació de Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona), on un membre de la Guàrdia Civil va resultar ferit després que li llancessin una cadira.

Peticions d'Amnistia Internacional
Les autoritats han d'adoptar mesures per garantir que es realitzen investigacions efectives sobre els casos d'ús excessiu de la força així com assegurar que les víctimes de violacions de drets humans comeses per la policia l'1-O reben reparació immediata i adequada, incloent indemnització, i que aquest fet no depengui de la condemna penal dels agents individuals implicats o que les víctimes presentin una demanda civil en els tribunals.

  • El Ministeri Fiscal ha de canviar radicalment la seva actitud i adoptar un rol proactiu en els procediments judicials en curs, especialment en els casos greus ocorreguts en els incidents de l'1 d'octubre, impulsant les investigacions que actualment estan en marxa. Tal com assenyala l'article l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, ha d'impulsar una investigació immediata, imparcial i efectiva, fins i tot quan no hi hagi denúncia expressa, sempre que existeixin motius raonables per creure que ha tingut lloc un acte de maltractaments, així com vetllar per la protecció processal de les víctimes i per la protecció de testimonis i perits, promovent els mecanismes previstos perquè rebin l'ajuda i assistència efectives. 
  • El Ministeri de l'Interior ha de realitzar investigacions internes a fi de determinar les diferents  responsabilitats  i  identificar factors organitzatius subjacents, com les línies de comandament dins de la institució de la policia, les normes de procediment o la formació, i per determinar quines són les mesures disciplinàries, administratives o d'un altre tipus que s'han de prendre per garantir que aquestes violacions de drets humans no es repeteixen.
  • El Ministeri de l'Interior ha de procedir a la retirada i suspensió de l'ús de les pilotes de goma que s'utilitzen actualment a Espanya, ja que tenint en compte les seves característiques tècniques resulten altament imprecises i comporten un alt risc de colpejar determinades parts especialment vulnerables del cos, en particular els ulls, o fins i tot colpejar altres persones que no siguin l'objectiu.

Font: 1-0 a Catalunya: Fiscalia; entre el desinterès, l’obstrucció i la manca de col·laboració amb les investigacions judicials sobre ús de la força: Amnistia Internacional Catalunya

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial