traducció - translate - traducción

dimarts, 19 de juny del 2018

19.06.1707 Extermini de Xàtiva

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial



El 19 de juny de 1707 les tropes borbòniques perpetren l’extermini de Xàtiva. 

Per ordre de Felip V, la ciutat és cremada, enderrocada i sotmesa a la rapinya, i llur població executada o deportada. El nom de Xàtiva, per decret, és substituït a tots els mapes i documents oficials pel de Colonia Nueva de San Felipe. Fins i tot, fou reemplaçada als mapes la denominació Illa de Xàtiva que, fins aleshores s'havia aplicat a l'illa gran de Terra del Foc. Cremaren tots els arxius municipals. L’extermini va més enllà de ser físic i jurídic, els genocides pretenen esborrar la història d’una nació i atemorir a la resta de poblacions austriacistes.

"La obstinada rebeldía con que hasta los términos de la desesperación resistieron la entrada de mis armas los vecinos de la ciudad de Xàtiva [...] empeñó mi justicia a mandarla arruinar para extinguir su memoria, como se ejecutó para castigo de su obstinación, y escarmiento de los que intentasen seguir su mismo error" –Felip V de Borbó.


Fins al dia d'avui, aquest genocidi resta pendent de càstig i d'un procés internacional, si més no, semblant al celebrat a Nuremberg contra els nazis. No sigueu còmplices amb l'oblit i transmeteu la veritable història de l'extermini de Xàtiva, Quart de Poblet, Sallent, Monistrol de Montserrat,... i tantes altres viles arrasades pels mateixos genocides que tornarien 230 anys després durant la guerra del 36.

Són les mateixes que l'1 d'octubre varen violar la democracia al Principat de Catalunya.
Aquesta llista recull les poblacions dels Països Catalans que va cremar l'exèrcit borbó en els Països Catalans durant la Guerra de Successió Espanyola. A Catalunya, en total van ser cremades una vintena de viles i les comarques més afectades per aquesta ordre van ser Osona, el Bages, l'Alt Penedès, el Maresme, el Vallès Oriental, el Baix Llobregatla Selva i el Vallès Occidental. El saqueig i la crema de viles i la mort indiscriminada de civils per atemorir la població i estendre la pedagogia del terror van ser pràctiques habituals.[1]


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial