traducció - translate - traducción

diumenge, 10 de juliol del 2016

El cinazisme de Boadella


Benvolgut, o no, Albert:

És cert que la Història es comporta com un bon referent quan es tracta de no repetir errors. Els llibres que ens apropen a esdeveniments passats són com manuals d’instruccions d’allò que no hauríem de tornar a fer. I encara que a vegades, pel cas que se’ls fa, semblin traduccions dolentes de productes xinesos, m’agradaria ser un català del futur per saber com ens veuran aquests llibres i on situaran a personatges com tu. I és que, després de les teves declaracions, seria bo explicar molt breument quins delictes es van jutjar en els fets històrics als quals fas referència.

En el judicis de Nüremberg als nazis es van jutjar els següents delictes: assassinat; extermini; reducció a l’esclavitud; deportació; persecucions per motius polítics, racials o religiosos; actes inhumans comesos contra la població civil abans o durant la guerra, violació de les lleis i usos de guerra, execució d’ostatges, saqueig de bens públics o privats, destrucció innecessària de ciutats, devastació no justificada per exigències militars i direcció, preparació, desencadenament i desenvolupament d’una guerra en violació dels acords internacionals. Com veus, no es va jutjar el fet d’aparcar en doble fila, endur-te un carret del Caprabo per transportar els llibres d’una mudança o portar sandàlies amb mitjons (tot i que això últim hauria de ser jutjat pel Tribunal de La Haya, com l’Aznar, per cert). Estem parlant dels pitjors crims, dels més terrorífics, dels més inhumans. Crims comesos contra persones innocents, dones, homes, ancians, nens… Això es va jutjar en aquells judicis. I quan llegim les teves declaracions convé recordar-ho.

També convé recordar el més radical que han fet els líders independentistes: posar unes urnes de cartró perquè la gent opinés sobre l’autodeterminació de Catalunya. Podien haver reunit als 7,5 milions de catalans en un lloc i haver votat a mà alçada, o que anéssim desfilant davant d’un micròfon per expressar-ho verbalment, o haver fet servir el Twitter: RT significa SÍ, FAV significa NO. Tanmateix, el més semblant a un referèndum seriós va ser aquell mètode. Una urna, una papereta, un sobre i un recompte.

I ara ve la gran pregunta: en la teva fecunda i creativa ment, quina versemblança trobes entre els crims comesos pels nazis i l’actuació dels líders independentistes? Tinc una enorme curiositat perquè des d’aquí vull fer un encàrrec al col·lectiu de psiquiatres: estudiar el mecanisme mental que provoca aquesta dèria per comparar el procés independentista català amb el nazisme. Comença a ser una obsessió col·lectiva, com fer-se selfies, penjar fotos de paelles al Facebook o votar a corruptes. Jo només proposo que aquesta patologia tingui el nom de Cinazisme. Seria la barreja de cinisme i nazisme. A partir d’aquí, senyors i senyores psiquiatres, la feina és vostra.

Dedico aquest article amb tot l’afecte a Carmen Achaerandio a qui vaig prometre que el següent post seria en català.:-)

Àlex

Em pots seguir al Twitter @blogsocietat i també al Facebook