traducció - translate - traducción

dimarts, 23 de maig de 2017

Justícia per a Iñigo

PER ÀNGEL SORO, ADVOCAT, CANTAUTOR I ACTIVISTA CULTURAL DE LES TERRES DE PONENT

No hi ha dret. No hay derecho. Ez dago eskubiderikNo existeixen ni paraules ni gestos per abraçar el dolor i la impotència que heu patit i seguiu patint, Fina i Manu, pares d'Iñigo Cabacas.

Per als que no hagin sentit encara parlar d'Iñigo, us diré que era un aficionat de l'Athletic Club de Bilbao. Al mes d'abril de l'any 2012 va anar a San Mamés a veure el seu equip, com tants milers d'aficionats i aficionades del futbol al llarg i ample del Planeta. Als seus 28 anys, una pilota de goma disparada en un carrer ple de bars i persones va acabar amb la seva vida per sempre.

Iñigo no es trobava en una guerra. I aquí ja no serveixen els discursos d'abans, en què uns celebraven els seus enterraments a comptes d'altres i s'afermaven rols d'odi entre persones. Aquesta mort és la mort aleatòria i indiscriminada d'uns trets de pilotes de goma disparats contra la massa. Carregant contra persones acollides als carrers davant, que els testimonis han descrit com una càrrega sense sentit. No és la mort en un conflicte. No és la mort en una baralla.

Va morir un biscaí de 28 anys. Però podia haver estat una aficionada del Schalke 04 de 52 anys, un nen francès de 7 de viatge amb els seus pares o tu que estàs llegint aquestes línies.

Les converses de ràdio registrades permeten sentir a un suposat comandament policial que no estava present als carrers. Aquest, mana als agents que es troben a la zona que "entren con todo", que carreguin contra les persones que es troben en els bars, als carrerons, parapetades allà on poden, inermes.

“Les repito las órdenes para que queden bien claras, entren en el callejón con todo lo que tenemos, entren en la herriko y entonces estará la situación controlada”. Els ertzaines desplaçats al lloc comproven que no hi ha cap incident ni aldarull en el lloc i que està ple de gent. Així li ho comuniquen al seu responsable, que tot i conèixer que s'esdevé res que justifiqui la cobertura d'una actuació d'aquestes proporcions, ordena que actuïn.

En resum, el resultat dramàtic d'aquesta decisió: Iñigo Cabacas mor per l'impacte d'una pilota de goma que li obre el cap. El pànic s'apodera de les persones que es troben en els carrers en què transcorre l'acció.

No hi ha responsables que hagin pagat per la mort d'un jove de 28 anys. El comandament policial ha demandat els pares del mort. Presumptament, i a dia d'avui, un pacte de silenci podria encobrir per sempre l'individu que va disparar la pilota de goma que va matar l'Iñigo. I no passa res. El cinisme elevat a la seva màxima expressió. Protegir la ciutadania, defensar la llibertat ...

Un mort a la vorera. I algú demanant que els pares l'indemnitzin per "danys i perjudicis", per la difusió de les converses de ràdio en què ordena "entren con todo." Que l'indemnitzin a ell, que l'indemnitzin els pares del noi.

Digne del guió del silenci dels anyells. Viure al corporativisme de l'empatia nul·la. Sabent que uns pares van perdre el seu fill...

Vídeo
Notícia 2
Notícia 3
Notícia 4
Notícia 5

Font: Justícia per a Iñigo
Publica un comentari a l'entrada