traducció - translate - traducción

dijous, 27 d’octubre del 2016

Fins i tot amb els menors d'edat #Catalanofobia


Benvolgut ciutadà anònim del futur:

T'escric amb l'esperança que aquesta carta et serveixi per entendre una mica els temps que vivim al 2016. Però, sobretot, t'escric amb la il·lusió que el que t'explicaré sigui una cosa que no existeixi en la teva època i que la teva societat sigui un espai força més humà que el que m'ha tocat viure a mi.

T'explicaré, molt breument, què és la xenofòbia. Es tracta de la por, odi o rebuig a l'estranger. Ja ho sé, segurament en el teu temps la tecnologia i la millora en els transports hagin provocat que el món estigui tan absolutament barrejat que ja no se sàpiga qui és estranger i qui no ho és. Els matisos seran tan difícils d'establir que aquest tipus de temes s'hauran superat. Espero també que l'homofòbia, el racisme o el masclisme hagin desaparegut de l'espai públic i que les xarxes socials siguin un espai on compartir intel·ligència i no un lloc on visualitzar el pitjor de l'ésser humà. Sóc un il·lús, no?

En tot cas, permet-me que t'expliqui què és un xenòfob. Bàsicament és un tipus amb por. És un tipus que no ha superat el procés d'hominització, aquella transformació de primat a humà. Ja saps que l'organització social dels nostres antecessors va comportar enfrontaments i exterminis entre grups veïns. Doncs els xenòfobs encara veuen la realitat d'aquesta manera. Experimenten forts sentiments de pertinença a un grup, alhora que el seu sistema de defensa s'activa davant el desconegut. Temen perdre el seu estatus, si és que realment en tenen algun que vagi més enllà de la seva misèria moral. A mesura que les societats es van fer més permeables i, coincidint amb la necessitat de l'ésser humà de viatjar, es va produir un transvasament d'informació entre elles. L'estranger era un portador de coneixement i d'informació. El xenòfob rebutja una cosa així de simple. Creu que la seva societat és la millor i que ell és portador d'algun tipus de saviesa universal, opaca per a la resta de societats. Sí, ja ho sé ... és una cosa semblant a actuar com un imbècil. Per això precisament és un problema, ja que alguns fins i tot l'expressen amb violència aquesta disfunció.

Pots pensar que la xenofòbia es desenvolupa únicament en poques persones i que, a més, pertany a l'esfera del que és privat. Estaries equivocat si pensessis així. Hi ha polítics xenòfobs, periodistes xenòfobs i mitjans de comunicació que han fet d'aquest discurs la seva línia editorial. S'atreveixen, fins i tot, a demonitzar menors d'edat. I ho fan amb menors que ni tan sols són estrangers, sinó que formen part d'un territori que, de moment, forma part del seu mateix Estat. És odi. És maldat. Perquè aquestes persones no són xenòfobes per la seva ignorància, són xenòfobes perquè amb la seva actitud volen fer mal. Pot ser que la gasolina siguin els prejudicis, els estereotips i aquesta mania de rebutjar allò que divergeix amb els seus sistema de creences, modelat amb prepotència i autoritarisme. El resultat és altament nociu quan els altaveus són potents perquè cultiven en altres persones la llavor de la xenofòbia. Són líders d'opinió que generen conflicte social, i pot ser el detonant d'autèntiques barbaritats.

Així són els xenòfobs, estimat ciutadà del futur. Espero que en la teva època estiguin en els museus. Avui els hem de patir cada dia. Però això no vol dir que ens resignem a la seva presència.
#Àlex_Ribes
Em pots seguir a Twitter @blogsocietat i a Facebook
El llibre del BLOG SOCIETAT ANÒNIMA ja és a la venda en diferents webs (FNAC, La casa del llibre, Laie, Amazon, p.ex.) i a les millors llibreries (que són aquelles que tenen el llibre, obviament). Si no el trobeu, el podeu demanar al vostre llibreter. 
poster