traducció - translate - traducción

dimecres, 6 de desembre del 2017

Nazis, que sou tots uns nazis

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Jordi Galves 


Vinga, va, calleu una mica, tòtiles, que sou unes tòtiles, que és que mai no esteu al cas de res; que després obriu la bocassa aquesta que teniu i de seguida es nota que heu sortit totes ben ignorants i ben analfabetes, que sou totes púrria, carn de televisió escombraries, manipulables com una pilota, ara cap aquí, ara cap allà, massa informe, turbamulta. A veure si calleu una estona, gallinam, lloques, perquè també puguem parlar els altres, va, com heu sortit de malcarades, de revoltoses, de sedicioses amb qui no us dóna sempre la raó, petardes, intractables totes. Abans, fa molt de temps, quan gairebé tothom era de poble i anava sempre a missa, també tenia un univers molt petit com el vostre, una manera de raonar que no sé si es pot dir ben bé que sigui una manera de raonar, de manera que no sabien gaire de lletra i es pensaven que tot era o havia de ser com a la Bíblia, dividit entre el bé i el mal, entre els àngels i els diables, a tot arreu hi veien sempre Jerusalem i Betlem, tot era Cafarnaüm, el bou i la mula, la multiplicació dels pans i els peixos i tot de llàtzers que s’aixequen i caminen. Ara les coses no han canviat gaire perquè les esglésies estiguin força buides i us passeu el dia davant de la televisió. Ja no parleu d’història sagrada perquè no distingiríeu mai l’Esperit Sant d’una cotorra, ni en sabeu ni us importa gota, l’únic que coneixeu perfectament són els programes del cor, les classificacions de la lliga de futbol i algunes pel·lícules que heu vist per tenir la il·lusió que teniu alguna cultura, que sabeu alguna cosa. No parleu d’àngels ni de dimonis perquè els Pastoretsno els heu freqüentat gaire. No parleu de religió sinó d’energies còsmiques, d’astrologia i de signes del zodíac, penseu que el diable és un personatge de cinema de terror i amb això i alguns calerons guanyat amb molt d’esforç aneu fent, dia rere dia. També sabeu que l’última gran guerra europea tenia dos bàndols, dos equips, el dels bons, comandat pels americans, i el dels dolents, comandats pels nazis, pels alemanys d’ultradreta. I que tenien com a líder Adolf Hitler.
Així les coses avui, a la nostra societat, quan vols insultar algú, quan vols deixar clar que tu ets bo boníssim i estupend, admirable, i els altres són miserables i dolents com un mal de ventre, quan vols establir aquesta distinció peregrina que queda sempre sense demostrar, perquè no la pots demostrar i et vols fer el savi en matèria política, la teva única estratègia és anomenar “nazi” al teu adversari. “Hola, Manel: ets un nazi”. Ja estàs. Per les reaccions que has pogut observar és bastant efectista i feridor, i el teu interlocutor sol emprenyar-se força i la baralla agafa molt de ritme i escalfament. I comencen els jocs de la comparació. Que si els nazis votaven o si no votaven. Que si feien referèndums o no en feien. Que si els nazis duien camises negres o marrons. Que si portes bigoti com Hitler o no el portes, com si Charles Chaplin no hagués dut mai el famós bigotet repelat dels costats. Total, que com que l’olor de sofre ja no és prova de res, quan et volen difamar busquen alguna similitud, la que sigui, per petita que sigui, amb els nazis. No fumes i no beus? Sabies que Hitler ni bevia ni fumava? Ets un nazi. Fumes i beus? Sabies que Hermann Göring, el mariscal del Reich bevia i fumava? Ets un nazi. Aquest insult, penjament i difamació s’ha fet tan cèlebre i habitual que ja ha assolit nivells sociològics. És el que filòsof jueu alemany i professor de la Universitat de Xicago Leo Strauss va denominar com a “reductio ad Hitlerum” o “reducció a Hitler”, també “reductio ad Nazium” o “reducció als nazis”. De manera que l’advocat Mike Godwin va poder establir el 1990 una llei sociològica universal referida a les xarxes socials: “A mesura que una discussió a la xarxa creix, la probabilitat que es produeixi una comparació amb els nazis o Hitler tendeix a u.”
Aquest fenomen d’ignorància i de banalització del nazisme explica que ahir pintessin esvàstiques als cartells del conseller Joaquim Forn del Departament d’Interior. També van embrutar la cara de l’honorable conseller empresonat amb un bigotet hitlerià. Si volem fer memòria, històricament, els que difamaven, apallissaven i exterminaven els discrepants eren els nazis, no els altres, no els seus adversaris. I si fossin nazis com dieu, ja us haurien fet una cara nova, farsants. No hi ha nazisme sense violència, rucs.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial