traducció - translate - traducción

divendres, 16 de març del 2018

La llei antiterrorista espanyola paralitza la sàtira segons Amnistia Internacional

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

L'autèntica societat civil s'organitza per defensar els seus drets civils i per protegir les víctimes de la repressió
L’organització demana la derogació de l’article 578, que diuen que ha restringit la llibertat d’expressió

Sam Jones a Madrid
Amnistia Internacional ha advertit que un “augment exponencial” en els processos sota una llei antiterrorista espanyola molt controvertida està tenint un efecte negatiu en la sàtira i la dissidència i està empenyent als usuaris de xarxes socials, músics i periodistes cap a l’auto-censura.
L’organització fa una crida perquè la llei sigui derogada, amb l’argument que els casos recents d’alt perfil basats en l’article 578 del codi penal d’Espanya han posat en relleu el perill que planteja la legislació per la llibertat d’expressió i les lleis internacionals de drets humans.
En el marc de l’article de la llei, els culpables de “glorificar el terrorisme”, justificar actes terroristes o “humiliar víctimes de crims terroristes o els seus familiars” poden ser empresonats, multats i se’ls pot prohibir treballar en el sector públic.
En els últims dos anys, la legislació ha estat utilitzada amb més freqüència. Al 2016, un jutge finalment va arxivar una investigació sobre dos titellaires sospitosos d’enaltir el terrorisme durant una actuació a Madrid.
Dos músics – César Strawberry, cantant principal del grup Def Con Dos, i el raper Valtonyc – han estat sentenciats a presó to seguit d’accions judicials en virtut de l’article 578.
Strawberry va ser condemnat a un any de presó al gener de l’any passat per twittejar acudits d’ETA i donar al rei “un pastís-bomba” pel seu aniversari, mentre que Valtonyc recentment va tenir els seus tres anys i mig de pena de presó confirmats després d’haver estat condemnat per distribuir cançons en línia que amenaçaven a un polític amb violència, glorificaven el terrorisme i insultaven la corona.
Un cineasta i un periodista també es troben entre els acusats en virtut d’aquesta legislació.
Potser el cas més notori, però, és el de Cassandra Vera, una estudiant que se va rebre una sentència de presó suspesa i se li va prohibir fer treball finançat amb fons públics durant set anys per twittejar acudits sobre el assassinat d’un primer ministre espanyol al 1973.
La condemna de Vera va ser anul·lada i la seva sentencia tombada a principis de març després que el Tribunal Suprem d’Espanya va dictaminar que, mentre que el seu comportament podia haver estat moralment reprovable, no mereixia el castic imposat.
En un informe publicat el dimarts – titulat “Tweet … si t’atreveixes: com les lleis anti- terrorisme atempten contra la llibertat d’expressió a Espanya – Amnistia detecta un “augment exponencial” en l’ús de l’article 578.
Diu que mentre que només tres persones van ser acusades en virtut l’article al 2011, la xifra es va elevar a 39 el 2017, amb gairebé 70 persones condemnades en els últims dos anys.
L’informe també assenyala que la legislació majoritàriament s’utilitza en relació amb l’aparent exaltació dels grups terroristes nacionals – com ara els separatistes bascos d’ETA o el grup d’extrema esquerra Grapo – en lloc de les estrangeres.
Segons Amnistia, això ha portat a “augmentar l’auto-censura i un efecte més ampli inhibitori sobre la llibertat d’expressió” a Espanya.
“Enviar rapers a la presó per lletres de cançons i prohibir la sàtira política demostra com s’han restringit els límits d’expressió en línia acceptable a Espanya”, va dir Esteban Beltrán, directora d’Amnistia Internacional a Espanya.
“La gent no hauria d’enfrontar càrrecs criminals simplement per dir, piular o cantar alguna cosa que podria ser de mal gust o xocant. Les lleis vagues i genèriques d’Espanya estan donant com a resultat el silenciament de la llibertat d’expressió i l’aixafament de l’expressió artística”.
Vera va expressar una opinió similar desprès que la seva sentencia va ser anul·lada. Es va referir a la recent censura d’una obra d’art en una fira de Madrid i la confiscació, per ordre d’un jutge, de Fariña, un llibre sobre el tràfic de drogues a Galícia, com a prova que alguna cosa està molt malament amb la llibertat d’expressió a Espanya.
“La gent no hauria de tenir por d’expressar les seves opinions”, va dir a The Guardian. “El que va passar amb Valtonyc i Fariña i l’exposició d’art demostrar que la llibertat d’expressió està sota un atac seriós. Crec que la llibertat d’expressió ha rebut un cop gairebé mortal a Espanya.”
Amnistia vol veure l’article 578 derogat, i diu que la situació a Espanya és l’emblema d’una tendència preocupant en països europeus que utilitzen arguments de seguretat nacional per limitar la llibertat d’expressió i restringir els drets.
“Els governs haurien d’ajudar a respectar els drets de les víctimes del terrorisme, en lloc de reprimir la llibertat d’expressió en el seu nom”, va dir va dir Eda Seyhan, activista d’Amnistia sobre la lluita contra el terrorisme.
“Aquesta llei draconiana d’Espanya ha de ser derogada i tots els càrrecs presentats contra qualsevol persona únicament per expressar-se pacíficament han de ser retirats.”
Kartik Raj, investigador de l’Europa occidental del Human Rights Watch, va dir que el govern espanyol necessita “amb urgència reformar la definició massa àmplia de la glorificació del terrorisme.”
“La sèrie de processaments mal concebuts de persones per delictes d’apologia del terrorisme o per insultar el rei, i en alguns casos simplement per fer bromes a les xarxes socials semblen increïbles,” va dir.
Traduït per Ruth Foust

Font: The Guardian: Spanish anti-terror law has 'chilling effect' on satire, says Amnesty International | Veus Per Catalunya

Font Original: Spanish anti-terror law has ‘chilling effect’ on satire, says Amnesty International

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial