traducció - translate - traducción

dimecres, 18 de juliol del 2018

Franco ja no és al Valle de los Caídos | Pere Martí

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Hi ha ha una violència persistent arreu dels Països Catalans, de moment de baixa intensitat, tolerada per la justícia espanyola i aplaudida per uns discursos polítics que promouen la fractura civil

 


Zombie. Quan Pedro Sánchez vagi al Valle de los Caídos per exhumar les restes de Franco, tal com ha promès, es trobarà el taüt buit. Ja fa temps que les restes del vell dictador han ressuscitat i s’arrosseguen com un zombi de Walking dead per la península Ibèrica, posant ordre allà on li sembla, repartint contra rojos i separatistes. De nit, descansa al soterrani del Tribunal Suprem, on té seguidors incondicionals, partidaris de posar la unitat d’Espanya per sobre la justícia.

Els qui aquest diumenge van anar a venerar-lo amb la cara al sol per protestar contra la intenció del govern espanyol d’exhumar-ne el cadàver, aixecant el braç i exhibint impúdicament la bandera espanyola amb el pollastre, feien una maniobra de distracció. Ja sabien que la tomba de Franco era buida, i que el seu cap feia mesos que tornava a campar per les Espanyes. Fins i tot ho sap Pablo Iglesias, que en una relliscada electoral durant la campanya de les eleccions del mes de desembre va acusar l’independentisme de ressuscitar el feixisme a Espanya. No consta que hagi repetit la sentència després d’haver investit Pedro Sánchez.

L’esperit de Franco es va tornar a fer present ahir als carrers de Ciutat Vella de Barcelona, quan un policia espanyol va agredir el fotògraf i periodista Jordi Borràs. L’agressor, mentre li proferia cops de puny, va cridar ‘Viva Espanya i Viva Franco’, com si les dues coses encara anessin juntes. I quan el tenia abatut a terra, amb el nas trencat, va treure la seva placa de policia, perquè sap que li dóna impunitat. Una impunitat que s’ha demostrat avui, quan els seus superiors no l’han apartat pas del cos sinó que s’han limitat a obrir-li un expedient a l’espera ‘que s’aclareixin els fets’, que són claríssims. Però com sol passar, per confondre l’opinió pública, el policia espanyol ha presentat una denúncia acusant Borràs d’agressor, tot i que no es va fer ni una rascada. D’aquesta manera, alguns mitjans, en comptes d’agressió, podran parlar de ‘picabaralla’ o ‘enfrontament’ i els partits unionistes podran dir que hi ha problemes de convivència a Catalunya. Borràs ha presentat una denúncia als Mossos, acompanyada de l’informe mèdic de les lesions, i ha emmarcat l’agressió en la filosofia de l’A por ellos! que la policia espanyola practica des de la tardor a Catalunya.

Precisament, Jordi Borràs és un dels periodistes que té més ben documentades les desenes d’agressions feixistes que s’han comès a Catalunya des de la tardor. Algunes, durant l’estada dels policies espanyols al port de Barcelona; altres, al final de manifestacions de Societat Civil Catalana encapçalades per Josep Borrell; i moltes altres, de nit, atacant gent que posava llaços grocs pels presos polítics. És una violència constant, emparada per una justícia que mira cap a una altra banda, que ha anat creixent no tal sols a Catalunya, pel procés, sinó també al País Valencià i a les Illes.

En el cas valencià, la violència feixista no s’ha aturat mai des de la transició: de les bombes contra Manuel Sanchis Guarner i Joan Fuster a les pintades d’ahir mateix contra les seus de Compromís, passant per l’assassinat de Guillem Agulló, l’autor del qual és en llibertat. En poques hores de diferència, hi ha hagut pintades a la seu d’Acció Cultural del País Valencià, el Casal Lambda i a la Facultat de Psicologia de la Universitat de València. En alguns casos, eren contra l’exhumació de les restes de Franco, en altres, de signe anticatalanista. A Mallorca, fa unes setmanes hi va haver atacs contra una exposició sobre els presos polítics i pintades a la seu de l’Obra Cultural Balear i del sindicat STEI. Totes del mateix signe. Hi ha una violència persistent arreu dels Països Catalans, de moment de baixa intensitat, tolerada per la justícia espanyola i aplaudida per uns discursos polítics que promouen la fractura civil.



Entre les nombroses reaccions que hi ha hagut a l’agressió d’un policia espanyol contra el fotoperiodista Jordi Borràs, destaca la de l’ex-drigent de Podem Albano-Dante Fachin, que ha reflexionat sobre què hauria passat si la víctima hagués estat un periodista de l’ABC i l’agressor, un mosso d’esquadra cridant ‘visca Catalunya lliure’.

Diu Fachin:
‘Imagineu: un mosso d’esquadra fora de servei trenca la cara a un periodista, posem per cas l’ABC, al crit de “Visca Catalunya Lliure”.

Avui al congrés Pedro Sánchez hauria tingut unes paraules de suport per a ell. Borrell diria que es confirma “l’enfrontament civil”.

Rivera hauria demanat la dimissió del conseller d’Interior; Casado, l’aplicació del 155, i una certa esquerra espanyola hauria “condemnat” els fets.

La Sexta, A3, Telecinco i La1 haurien fet “informatius especials”; els tertulians demanarien de treure les competències de seguretat i dirien “nazi” a tot català vivent.

Arrimadas, Carrizosa, Iceta i Albiol, a aquesta hora, ja haurien demanat un ple especial al parlament i exigit la dimissió del govern…

La fiscalia actuaria a tot gas, les acusacions de “terrorisme” serien damunt la taula i el Ministeri de l’Interior, la policia espanyola i la Guàrdia Civil ja estarien “practicant detencions”.

Però no. Resulta que l’agressor és policia espanyol, el crit era “viva Franco” i el periodista és antifeixista i independentista. Res de tot això que he dit no passarà. Això és la injustícia i el problema no és que hi hagi un feixista a la policia espanyola. D’imbècils, n’hi ha a tot arreu. El problema és tot un estat dedicat a protegir-lo.’

Fonts: Franco ja no és al Valle de los Caídos | VilaWeb
https://twitter.com/AlbanoDante76/status/1019141219048480769
I si l’agredit fos un periodista de l’ABC i l’agressor un mosso d’esquadra? | VilaWeb


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial