traducció - translate - traducción

dissabte, 28 de juliol del 2018

Ramón Cotarelo s’ha tornat de dretes? | Pere Martí

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

L'adhesió de personalitats d'esquerres desmenteix el relat que la Crida Nacional per la República sigui un moviment de dretes destinat exclusivament a refundar l'espai post-convergent.



Eixos. Analitzar la política catalana exclusivament amb l’eix ideològic dreta-esquerra és un error. Com també és un error analitzar-la només des del punt de vista de l’eix nacional. A Catalunya ningú no vol ser de dretes, però l’esquerra estatista sempre ha identificat el nacionalisme, primer, i ara l’independentisme com un fenomen sospitós de ser de dretes o, si més no, d’amagar els suposats problemes reals de la gent. Quan Jordi Solé Tura va teoritzar que el nacionalisme era un invent de la burgesia, va fer molt de mal a l’esquerra catalana. Josep Termes el va desmentir demostrant els orígens populars del catalanisme, però hi ha algunes esquerres que encara no ho han entès.

L’esquerra independentista va solucionar aquesta ‘diglòssia’ posant la independència com un instrument per a arribar a una societat més justa i igualitària, desvinculant l’independentisme del nacionalisme. Aquesta tradició té un fil roig que passa pel PSAN, Nacionalistes d’Esquerra i l’ERC de Josep-Lluís Carod-Rovira. La majoria dels comuns encara compra la tesi de Solé Tura i el PSC, suposant, no cal dir-ho, que encara sigui d’esquerres. L’error de l’esquerra, la sucursalista i la independentista, ha estat identificar l’espai convergent com un espai exclusivament de dretes, oblidant les arrels populars del catalanisme.

El procés ha tensat la política en l’eix nacional mentre que l’eix social ha quedat en segon terme, també perquè el marc competencial de la Generalitat i l’ofec financer crònic no permeten de fer gaires polítiques socials realment transformadores. La política no és cartesiana i aquests últims dies hem vist com un conseller d’ERC, Josep Bargalló, validava per ‘motius legals’ el concert a les escoles que segreguen per raó de sexe, un concert renovat per la Generalitat segrestada pel 155, i hem assistit a la recuperació d’Aigües Ter-Llobregat per al sector públic per part d’un conseller de Junts per Catalunya, Damià Calvet.

Quan ara Puigdemont llança la Crida Nacional per la República, alguns analistes han provat d’estigmatitzar-ho com un moviment exclusivament de centredreta, tal com ja van fer amb Junts per Catalunya. És lògic que ERC vulgui preservar el seu espai polític escorant cap a la dreta la crida de Puigdemont, però una cosa és el legítim desig partidista i una altra la realitat. Els més de 30.000 inscrits en cinc dies no són classificables com a gent de dretes, entre més coses perquè la majoria no tenen carnet de partit. Hi haurà gent de dretes, però també d’esquerres. De fet, entre els impulsors hi ha Jordi Sánchez, Toni Morral, ex-batlle de Cerdanyola per ICV, i ex-militants de Bandera Roja i de Nacionalistes d’Esquerra. Fins i tot, gent provinent de l’MDT i de la Crida a la Solidaritat dels anys vuitanta. Una de les últimes incorporacions ha estat la de l’intel·lectual Ramón Cotarelo, que va donar suport a la CUP a les eleccions al parlament del 2015, i que a les del 2017 va tancar la llista d’ERC por Barcelona. També s’hi ha adherit Germà Bel, ex-diputat del PSC al congrés i de Junts pel Sí la passada legislatura.
El fil roig que uneix la nova Crida no és la ideologia, sinó la voluntat d’implementar de manera decidida la República, que necessàriament és transversal ideològicament. L’altre error, moltes vegades intencionat, ha estat circumscriure la nova Crida a la necessitat de renovar el món convergent. La catarsi dels convergents s’esdevindrà aquest cap de setmana, però la Crida Nacional tirarà endavant igualment, acabi com acabi el congrés del PDECat. La cosa més lògica és que el congrés aprovi una confluència amb la Crida, com demana una esmena dels crítics, però si no fos així, tampoc frenaria la intenció dels seus promotors d’activar-la la tardor.

La Crida Nacional per la República té intenció de renovar la manera de fer política, superant els partidismes i dotar l’independentisme d’una hegemonia electoral indiscutible. No és tampoc una proposta per a fer una llista única que no existirà mai. Es pot fer una llista unitària sense que sigui única. La CUP no ha participat mai de cap llista única perquè no té voluntat de centralitat, però hi va haver una llista unitària com Junts pel Sí a les eleccions del 2015. La Crida molesta perquè irromp en la batalla per l’hegemonia de l’independentisme que mantenien ERC i el PDECat i que els republicans tenien guanyada mentre Marta Pascal dirigeixi el partit. Amb l’entrada d’un artefacte polític nou, transversal, encapçalat per Puigdemont, aquesta batalla torna a reobrir-se, com es va demostrar a les eleccions al parlament del 21 de desembre.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial