traducció - translate - traducción

diumenge, 9 d’octubre del 2016

Un 9 d’Octubre per a construir - La Veu del País Valencià


Es fa complicat explicar breument què esperem dels dies que el calendari i l’ambient cultural ens recorden que hem de celebrar. Difícil en els moments en què poques coses tenim per a celebrar i moltes per a reivindicar, i així, amb aquesta dinàmica confusa que se’ns planteja cada 9 d’Octubre, els valencians ens preparem per a, malgrat tot, commemorar una diada que es presenta de manera molt diferent depenent de la ideologia de qui la celebre. És així, el 9 d’Octubre de cada any destaca pel fet que el poble valencià llueix orgullós els seus símbols, cadascú els seus però, perquè si alguna cosa tenim els valencians és eixa diversitat que mai hem sabut fer servir per a sumar, sinó només per a crear un odi que naix de la misèria més profunda que representa el feixisme.

I és que aquest és precisament el repte que ens hem de plantejar cada 9 d’Octubre que commemorem: unir els esforços de tots els valencians per a construir el nostre poble sobre la bastida del respecte, la convivència i el civisme. I això, i ara no dedicarem ni un segon a fer-nos-en ressò, encara no ha passat des que un nou d’Octubre 500.000 valencians reclamàvem amb vehemència el nostre propi Estatut d’Autonomia, i ni tan sols aquell dia.

És per això que l’objectiu ha de ser necessàriament cercar les zones comunes, els acords unànimes, perquè definitivament el 9 d’Octubre servisca per a construir entre tots el país que volem. I, malauradament, estem tots d’acord que aquest 9 d’Octubre ha de servir per a unir-nos en un clam rotund i reclamar tot allò que se’ns està negant des de fa massa anys ja. Ningú pot obviar que patim una manca de finançament vergonyant, tampoc discutirem la desvertebració del territori i la desconnexió amb Europa que patim per la negativa del Govern espanyol a complir amb l’exigència europea del Corredor Mediterrani ni la manca lamentable de mitjans de comunicació en la nostra llengua, l’arraconament de la nostra cultura i l’anorreament que hem patit els qui pensem que més que una comunitat, volem un País Valencià lliure i autogestionat.

Els valencians hem d’aprofitar aquest 9 d’Octubre per a assumir la responsabilitat de reconstruir el nostre poble, però fent prevaldre els nostres interessos davant qui siga. I clar, cal celebrar-ho a la nostra manera, amb la nostra forma de fer les coses tan lúdica, tan festiva i alegre com es representa a cada carrer de cada poble del nostre territori. I com no, nosaltres ho reivindicarem des de la idea de país de la qual mai ens amaguem, perquè així som, i així volem ser, alegres, festius i combatius. Ara toca reviscolar i descobrir al món el país que mai ens han deixat ser. Ah, i tampoc aquest 9 d’Octubre el veurem a RTVV...