dimarts, 13 / desembre de 20:00 a 22:00
CineCiutat
C/ Emperadriu Eugènia, 6, 07010 Palma.
BARCELONA
dimecres, 14 / desembre de 20:00 a 22:00
Cinemes Girona
C/Girona 175, 08037 Barcelona.
VALÈNCIA
dilluns, 19 / desembre de 20:00 a 22:00
Centre de Cultura Contemporània Octubre
C/ Sant Ferran, 12, 46001 Valencia
Un dret per prevenir conflictes i garantir la pau entre els pobles. Així és com defineixen el dret d'autodeterminació contemplat a la Carta de les Nacions Unides, Alfred-Maurice de Zayas, doctor expert independent de l'Alt Comissariat de l'ONU per als Drets Humans, i Karl Albrecht Schachtschneider, doctor de Dret Constitucional, Europeu i Internacional.
Emmarcat dins l'Any Llull, en commemoració al 700 aniversari de la mort de Ramon Llull, que viatjà per tota Europa i la Mediterrània cercant la pau i l'entesa entre les diverses cultures, arriba el documental reportatge "L'Autodeterminació damunt la taula", una exposició del desenvolupament progressiu del dret internacional aplicat en aquesta matèria. El CercleMallorquí de Negocis és qui ha posat en marxa el film, que ha estat co-produït per Mallorcashoot i Alvent Produccions. En aquest treball dirigit i guionitzat per Pere Sánchez, realitzat per Carlos Sanchiz i editat per Albert Sánchez, els esmentats experts parlen de la raó de l'existència d'aquest dret, de la seva aplicació pràctica en casos recents com Kosovo, Crimea o Escòcia, i de la relació que poden tenir amb casos potencials com Catalunya, les Illes Balears o el País Valencià.
El professor de Dret Constitucional, Sebastià Rubí, hi aporta una mirada des del punt de vista de la Constitució Espanyola i les seves possibles lectures. Albert Pont, President del Cercle Català de Negocis, i Pere Sampol, exvicepresident del Govern de les Illes Balears (PSM), expliquen quin tipus d'Estat voldrien construir als seus territoris i quines creuen que són les passes a seguir per aconseguir-ho. Per la seva banda, l'expresident del Parlament de les Illes Balears (PP), Joan Huguet, exposa per què creu que el dret a l'autodeterminació no és aplicable en cap dels territoris de l'Estat Espanyol dins el marc jurídic actual.
És aplicable aquest dret dins la Unió Europea? Preval sobre el principi d'integritat territorial? És un dret reservat i ja aplicat a les antigues colònies o s'ha de seguir desenvolupant en funció dels casos que es presentin? Respostes a totes aquestes i d'altres preguntes, i des de les diverses sensibilitats, és allò que cerca "L'autodeterminació damunt la taula" amb una sola premissa: el diàleg és obert i el futur està per escriure.
Entrades a 6 euros (5 euros per als socis del CMN i entitats col•laboradores).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada