traducció - translate - traducción

dissabte, 18 d’agost del 2018

La política catalana, protagonista en els 50 anys de la Universitat Catalana d'Estiu

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

ENTRE ELS ASSISTENTS A L’EDICIÓ D’ENGUANY HI HA EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, QUIM TORRA, QUE INTERVINDRÀ EN LA CLOENDA DEL DIA 23 D’AGOST


  • Redacció València | 16 d'ag, 2018
 La Universitat Catalana d'Estiu (UCE) arriba al mig segle d'història. La situació política actual que viu Catalunya impregna de manera transversal tota la programació que s'engega demà a Prada, a la comarca del Conflent. Seminaris, cursos universitaris, commemoracions, taules rodones i concerts persegueixen la voluntat de reflexionar sobre el coneixement. En el conjunt d'actes s'intenta involucrar tots els territoris de parla catalana: l’Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, la Franja de Ponent, les Illes Balears i el País Valencià.
Un dels cursos ofertats en la secció de dret és explicar quines garanties existeixen en la legislació per a assegurar les llibertats civils i polítiques enmig dels conflictes polítics. La repressió al moviment en pro de l'autodeterminació és una altra de les línies de reflexió obertes en aquesta cinquantena edició, i comptarà amb les intervencions de Robin McAlpine, director del grup d’opinió escocès Common Weal, i Bel Pozueta, mare d'un dels joves d'Altsasu. En clau valenciana, destaca la taula que commemora els 40 anys de la batalla de València, que es presenta com el primer gran atac a la catalanitat. En una altra taula es debatrà sobre la presència del franquisme en la societat actual. En aquest acte hi haurà el periodista Jordi Borràs, víctima d'una agressió recent per part d'un membre policial, l'exdiputat al Parlament Albano Dante Fachín, i el professor de les Illes Balears Bernat Joan.
Per celebrar aquesta edició, la UCE ha escollit un vers de Miquel Martí i Pol com a lema: «I, tanmateix, la remor persisteix». Aquest fragment forma part del poema «Aquesta remor que se sent' en referència a la resistència del moviment popular durant la repressió de la dictadura franquista. La cinquantena edició de la UCE arribarà a Prada del Conflent setmanes després d'haver estrenat unes primeres jornades a Manresa (Bages). Del 5 al 10 de juliol es va fer una primera sessió de cursos, seminaris i tallers a l'Institut Lluís de Peguera aprofitant els 50 anys de la UCE i també que Manresa és la capital de la Cultura Catalana.
Entre els assistents a l’edició d’enguany hi ha el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que intervindrà en la cloenda del dia 23 d’agost. A la inauguració de demà hi haurà la vicepresidenta i consellera d’innovació, recerca i turisme del Govern de les Illes Balears, Isabel Busquets; el batlle de Palma, Antoni Noguera; el secretari d’universitats i recerca de la Generalitat de Catalunya, Francesc X. Grau i el batlle de Prada, Joan Castex.
També participaran en actes de l’UCE 2018 el conseller de polítiques digitals i administració pública, Jordi Puigneró; el director de TV3, Vicent Sanchis; la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; el president d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri; el vicepresident primer del Parlament de Catalunya, Josep Costa o el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, entre d’altres.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial