traducció - translate - traducción

diumenge, 24 de març del 2019

El franquisme i l’independentisme | Joe Brew

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

L'analista Joe Brew demostra amb dades que les declaracions de José Antonio Montano sobre el paral·lelisme d'independentisme i franquisme són falses: l'independentisme és el moviment 'menys franquista'


Els sobiranistes catalans són acusats de ser moltes coses: de dretes (quantitativament fals), de xenòfobs (quantitativament fals), de violents (quantitativament fals), de minoritaris (tampoc no és cert), etc.

Però no havia sentit mai ningú que acusés el moviment sobiranista de ‘franquista’. Fins aquesta setmana.

En una entrevista publicada el 18 de març, José Antonio Montano va dir: ‘La cosa més semblant al franquisme […] és el nacionalisme català.’ Després de llegir aquesta comparació, pensava en possibles anàlisis per a confirmar o refusar –amb dades– la relació independentisme-franquisme que suggereix el senyor Montano. Els independentistes són franquistes?

Quines dades podria analitzar? D’una banda, algunes actituds de Generalísimo són notòries –el catolicisme, l’aversió al comunisme, l’obsessió amb la lleialtat i l’autoritat… Potser podria trobar dades sobre aquests temes. Cercant-ho, vaig trobar una cosa molt millor: dades sobre la valoració del franquisme mateix. Específicament, una pregunta preciosa que es va fer al Baròmetre d’Opinió Política (BOP) en la tercera onada del 2018 a 1.500 catalans.

La qüestió formulada és: ‘Per a vostè, l’etapa del franquisme ha suposat a la història de Catalunya, en conjunt, un període positiu, negatiu o va tenir coses positives i negatives?’
Quina pregunta més perfecta! Quina manera millor de provar la hipòtesi de Montano (‘l’independentisme és com el franquisme’)! Gràcies a aquesta qüestió, podrem veure exactament què en pensen els catalans (independentistes i no), de Franco!
Fem-ho.
Mètodes
Vaig descarregar les dades ‘crues’ de la 3a onada del BOP del Centre d’Estudis d’Opinió. Aquesta enquesta, administrada per Opinòmetre SL, fa servir tècniques de mostratge rigoroses perquè la mostra final representi bé Catalunya. A més, a diferència de moltes enquestes que es publiquen sovint en alguns mitjans, el BOP és presencial (i això evita el biaix de les enquestes telefòniques) i restringit als catalans amb ciutadania espanyola (per tant, reflecteix força bé els resultats electorals reconeguts per l’estat espanyol). De les 1.500 enquestes, 1.409 van donar una resposta a la pregunta sobre el franquisme i 1.355 van respondre a la pregunta sobre la independència. Vaig examinar les associacions entre les valoracions del franquisme i les opinions sobre la independència de Catalunya, a més dels partits polítics dels enquestats i la seva opinió sobre la constitució espanyola.

Tot el codi i les dades d’aquesta anàlisi són disponibles a:
RESULTATS
Valoració del franquisme a Catalunya
El gràfic següent mostra quina valoració fan els catalans sobre el franquisme.


És a dir, 3 catalans de cada 4 diuen que el franquisme va ser un període negatiu per a la història de Catalunya. I aquest altre 25%? Qui són? Són independentistes (si el senyor Montano té raó, ho han de ser)? Mirem-ho.
Franquisme i independentisme
El gràfic següent mostra tres grups: els qui diuen que el franquisme va ser negatiu per a Catalunya (a l’esquerra), els qui diuen que ‘va tenir coses negatives i positives’, i els qui diuen que va ser positiu (a la dreta). Dins de cada grup, es mostra el perfil independentista (alçària de les barres).


La gran majoria dels catalans que diuen que el franquisme va ser negatiu són independentistes (59,7%). I la gran majoria dels qui diuen que el franquisme va ser positiu són unionistes (91,6%).

Mirem les dades d’una altra manera. En lloc de demanar-nos quin percentatge dels franquistes catalans són independentistes (8,4%), mirem quin percentatge dels independentistes són franquistes.

El gràfic següent mostra la valoració del franquisme per als catalans independentistes (a l’esquerra) i unionistes (a la dreta). Les diferències són remarcables.


El 88,2% dels independentistes diuen que el franquisme va ser negatiu per a Catalunya. Entre unionistes, una mica més de la meitat (54,9%) també ho diu.
Per partits
Mirem les valoracions del franquisme per partits:


Entre els partits més espanyolistes (el PP i Ciutadans), el percentatge de gent que diu que el franquisme va ser negatiu és minoritari (25,8% en el PP i 35,1% en Ciutadans). En aquests partits, la majoria diu que el franquisme va ser positiu o va tenir coses positives i negatives.

Els socialistes catalans valoren el franquisme de manera més negativa que els del PP i Cs, tot i que més de 2 socialistes de cada 3 no fan una valoració exclusivament negativa del franquisme. Els partits sobiranistes són els més antifranquistes.
El franquisme i la constitució espanyola
És interessant també de veure la relació entre les actituds franquistes i la valoració de la constitució espanyola. Afortunadament, com que el BOP fa públiques les dades, podem fer aquesta anàlisi. El gràfic següent mostra el suport a la constitució espanyola (si hom hi votaria a favor o en contra en cas que es tornés a sotmetre a referèndum avui), segons la valoració del franquisme (eix X).


L’associació entre la valoració positiva del franquisme i el suport a la constitució espanyola és força clara. En un referèndum avui sobre la constitució espanyola, a Catalunya el sí tan sols obtindria majoria en el sector (petit) de la població que diu que el franquisme va ser positiu. En el sector ambigu (que pensa que el franquisme va tenir coses negatives i positives), probablement, guanyaria el no però dependria com votessin els NS/NC. I en el sector que valora de manera negativa el franquisme, el no a la constitució guanyaria de manera clara: en aquest grup, menys del 13% hi votaria que sí.
Conclusió
Els catalans franquistes són majoritàriament unionistes (91,6%). I els independentistes catalans rebutgen el franquisme de manera gairebé unànime (88,2%). En canvi, els catalans unionistes fan una valoració del franquisme molt més ambigua (el 45% diu que va ser positiu o que va tenir coses positives). Llevat que Montano tingui una font de dades que ignoro, sembla que va errar quan va dir que l’independentisme català era ‘semblant’ al franquisme.
Reflexió personal
Personalment, no m’agrada parlar de Franco. La seva omnipresència en la política espanyola i catalana em molesta. N’estic tip.

Però mentre en alguns partits polítics el rebuig al feixisme sigui minoritari i la majoria cregui que el franquisme ‘va tenir coses positives’ (PP i Cs), cal parlar-ne, tant si ens agrada com si no. El feixisme desapareixerà quan es canviïn les actituds, no quan s’hagi acabat de parlar-ne. I per canviar les actituds, s’ha de treballar per comprendre-les. Afortunadament, més enllà de les opinions, hi ha dades.

Agraeixo al senyor Montano d’haver començat la conversa sobre la relació entre l’independentisme i el franquisme, i el convido a continuar-la amb aquestes dades, les objectives, a la mà.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial