traducció - translate - traducción

diumenge, 23 de juny del 2019

Un dels grans periodistes de l'ONU desmunta les crítiques espanyoles contra Emmerson

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Resultat d'imatges de seu nacions unides ginebra
La Sala dels Drets Humans es troba a la seu de l'ONU a Ginebra

Redacció El Nacional

El periodista internacional expert en les Nacions Unides Juan Gasparini ha desmuntat les crítiques de l'Estat Espanyol a l'informe de l'ONU que demanava l'alliberament de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras. Espanya va desautoritzar el grup de treball que l'havia realitzat al·legant que un dels relators que hi formava part, Ben Emmerson, és advocat internacional de líders independentistes. Tanmateix, en un vídeo publicat a les seves xarxes, Gasparini ha desmuntat aquest argumentari. 
El periodista ho ha explicat en una crònica des del Palau de les Nacions a Ginebra, després d'una reunió entre tots els relators de Nacions Unides i els estats perquè els països manifestessin les seves crítiques. Segons ha explicat, a la trobada Espanya ha criticat amb duresa els membres del grup de treball que van fer l'informe, un fet que el periodista considera poc raonable .
"Emmerson estava inhabilitat per participar en la decisió de demanar o no l'alliberament dels tres líders independentistes. Els drets humans estan interconnectats i és normal que cada setmana tots els relators signin declaracions per demanar el respecte dels drets humans de temes que els consternin, conjuntament amb altres relators. Això és totalment normal a l'ONU", ha dit.
Per això, Gasparini ha exposat i desmuntat els tres punts que Espanya ha reclamat a la reunió.

Conflicte d'interessos 

En primer lloc, a la trobada, l'Estat espanyol ha demanat que algú que ha estat relator hagi de passar un termini prudencial per tornar a ser advocat, tal com ho feia anteriorment a ser nomenat. D'aquesta manera, segons l'Estat, s'evitarien els conflictes d'interessos. Segons Gasparini, però, això es tracta d'un fet inusual i il·lògic.

Les filtracions a la premsa

Espanya també s'ha queixat de presumptes filtracions a la premsa de l'informe. Per això, han exigit a l'ONU que s'obri una investigació per saber si els relators van respectar la comunicació de la decisió.
Gasparini ha defensat que el procés de publicació va ser el correcte en aquests casos i ho ha argumentat: "La decisió es comunica primer a l'estat pare, en aquest cas Espanya, i 48 hores després a la font, és a dir, als qui van presentar la denúncia. Després, es pot publicar a la web oficial dels relators, en aquest cas d'Emmerson".

Clàusules pels relators a Espanya

En tercer lloc, Espanya ha demanat una tercera mesura, en aquest cas encara més insòlita: que els relators que visitin el país rebin "suggeriments" de l'Estat. Espanya ha sol·licitat imposar aquesta nova clàusula, però, els relators, de moment, s'hi han mostrat totalment en contra. "Això és influir i imposar", ha considerat Gasparini.
Ara, l'ONU haurà d'analitzar les peticions i donar-hi resposta. Sigui com sigui, el periodista ha considerat com a conclusió que "si Espanya continua amb aquesta actitud, serà ridícul". 
Font: https://www.elnacional.cat/ca/politica/periodistes-onu-desmunta-critiques-espanyoles-emmerson_397291_102.html

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial