traducció - translate - traducción

dilluns, 26 de novembre del 2018

Les instruccions a Policia i Guardia Civil per l’ 1-O | Quico Sallés

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Celeritat, no detenir, no tancar els col·legis i, si cal, tancar fronteres: l'ordre de l'1-O


El document confidencial del Pla d’Actuació del CNP i Guàrdia Civil i les declaracions judicials dels inspectors mostra el criteri de ràtzia utilitzat durant el referèndum


La part de l'informe confidencial de la Guàrdia Civil amb el dispositiu per impedir el referèndum

Quico Sellés

Els agents d’intervenció del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil que van actuar a Catalunya pel referèndum del Primer d’Octubre van actuar com una “ràtzia d’assalt” amb “celeritat, no fer detinguts i no preocupar-se de tancar els col·legis i només retirar el material delictiu” així com “denunciar l’espai Schengen" en cas de necessitat. Així es desprèn de sengles Plans d’Actuació del CNP i de la Guàrdia Civil, l’informe d’actuació de la Secretaria d’Estat de Seguretat,  així com diverses declaracions dels Inspectors a càrrec de les Unitats d’Intervenció que van actuar a Barcelona i la Catalunya Central en els processos oberts per l’ús desproporcionat de la força, als que ha tingut accés el Món. 

Tècnicament, els plans d’actuació ja advertien que no podrien actuar en centres privats, i quines eren les instruccions sobre el paper per complir amb la ja famosa resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. És a dir, aturar el referèndum però respectant la seguretat dels “efectius i de les persones” i descrivint negre sobre blanc que havien de ser els Mossos els que havien de portar la direcció operativa si calia intervenir. Ara bé, els informes -signats per la Brigada Provincial d’Informació de Barcelona del CNP i de la Jefatura de la Guàrdia Civil de Catalunya amb caràcter confidencial- s’explicaven de forma prou genèrica per activar un altre tipus d’operatiu que entrava amb certa contradicció amb l’ordre judicial. 

Així dels mateixos documents i de les declaracions, les ordres eren diferents remarcant que les actuacions de la policia s’havien de circumscriure entre les set i les deu del matí. La dinàmica, ateses les declaracions, era distribuir equips en unes escoles predeterminades -comunicades tres dies abans als caps de les unitats d’intervenció- i actuar amb “celeritat” seguint les instruccions dels equips d’informació de paisà establerts a cada escola que havien fet la feina d’intel·ligència prèvia. De fet, les policies van activar fins a les unitats destinades a Estrangeria o documentació o el servei cinològic per garantir tenir agents als col·legis electorals escollits pels cossos espanyols així com altres més especialitzades com les UPR, Unitats de Prevenció i Reacció.  

De les declaracions dels Inspectors de les Unitats d’Intervenció del CNP i de la Guàrdia Civil es desprèn que les ordres operatives responien a una triple divisa: “actuar amb celeritat, no fer detinguts i retirar el material sense preocupar-se de tancar el col·legi”. “Una mena de ràtzia policial”, descriu un dels tècnics en seguretat pública dels Mossos consultats per El Món. Segons les defenses dels afectats, aquesta fórmula “contravè de manera flagrant l’ordre del TSJC” que reclamava guarir la convivència ciutadana. El fet que l’encomana fos actuar amb rapidesa, sense fer detinguts i recollir el material és un model que “obligava sí o sí a l’ús de la força”, malgrat la conducta pacífica dels votants i concentrats que tots els informes policials preveien. 


Precisament, en aquest punt hi han incidit diversos comandaments, com l’inspector que va actuar a Infant Jesús o l’UC50, l’inspector que va actuar al Ramon Llull. “No eren simples manifestants”, van assegurar en les seves declaracions aquest divendres al jutjat d'Instrucció número 7 de Barcelona, incidint en les diferències amb els “controls de masses” pels que estan ensinistrats com a forces d’ordre públics. Per això, aquest l’ús de la força per aplicar aquesta fórmula d’actuació topava amb l’ordre expressa de prevenir la convivència ciutadana.  

A més, dins els plans d’actuació i lluny ja dels equips operatius de primera línia, els Plans d’Actuació tenien previst reforçar la seguretat exterior, sobretot a La Jonquera. La preocupació incloïa la "idoneïtat de denunciar el tractat de Schengen" per aturar el lliure transport de persones i mercaderies. 


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial