traducció - translate - traducción

divendres, 30 de novembre del 2018

La justícia espanyola, la « vergonya per Europa »

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial



Alà Baylac Ferrer, Perpinyà


En una entrevista acordada al diari nord-català L’Indépendant aqueixa setmana, Carles Puigdemont, l’ex-president de la Generalitat i responsable del govern català a l’exili va qualificar de veritable « vergonya per Europa »
La situació dels polítics catalans empresonats i perseguits per la justícia espanyola. I fa el paral·lel amb els mètodes de la justícia turca (empresonaments sense judici, condemnes per delictes d’opinió i d’oposició al règim i a l’estat). El que està passant actualment a Espanya, és com si Turquia fes part de la Unió europea. Com per ratificar aquesta anàlisi, uns 120 juristes espanyols han signat un manifest en el qual denuncien que s’utilitzin les acusacions de rebel·lió i sedició per atacar els drets de manifestació, de reunió i de llibertat d’expressió. Apunten que això agreuja el discrèdit de la justícia espanyola i subratlla el caràcter polític i partidista dels processos i persecussions judicials contra els independentistes. I a l’àmbit internacional, l’ONG Front Lines Defenders ha demanat la llibertat de Jordi Cuixart i que Espanya respecti els drets humans, al mateix temps que la comissària pels Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, ha sol·licitat també d’Espanya més respecte dels drets humans. Durant la setmana s’ha sabut que l’humorista espanyol Dani Mateo és perseguit pels tribunals per haver-se mocat dins la bandera espanyola dins un dels seus sketchs.
El president del Parlament a Còrsega
La setmana també va ser marcada per la visita del Parlament, Roger Torrent a Còrsega on va ser rebut pel president de l’executiu cors, Gilles Simeoni. Hi va anar a lliurar el premi Coppieters a l'històric líder del nacionalisme cors Edmond Simeoni. I va aprofitar ell també per subratllar que Espanya està operant una « venjança política contra els catalans » a través de les persecussions judicials.
Al front dels processos
En la línia recta abans de l’oberta dels processos contra els independentistes catalans, la justícia està provant d’accelerar la seua celeració mentre que la defensa dels presos denuncien la violació dels drets dels acusats per la manca de temps per preparar la seua defensa, per la parcialitat dels magistrats i pel fet que els catalans són jutjats a fora de Catalunya.
Pugen els partidaris de la independència
Els darrers sondejos publicats sobre les intencions de vots a les eleccions mostren un augment de les intencions de vots cap a ERC que podria guanyar les properes eleccions a Catalunya. I en la perspectiva d’un referèndum d’independència, els electors de Catalunya favorable al ‘SÍ’ pugen i arribarien a més de 60 % dels sufragis expressats. Amb la preparació de les eleccions europees, el PCF -a la demanda dels elegits de Catalunya Nord- han decidit simbòlicament de reservar a les seues llistes una plaça per presoners polítics catalans, al mateix temps que han demanat oficialment la seua alliberació. Aquesta mateixa setmana, elegits comunistes de Catalunya Nord van a visitar els independentistes empresonats. Al mateix temps a Madrid, Ciudadanos fa una campanya itinerant (amb autobús) contra els presos catalans i per reclamar que els condemnin i que no els puguin indultar.
En français
Justice espagnole, une "honte pour l'Europe"
Dans une interview accordée au journal nord-catalan L’Indépendant de cette semaine, Carles Puigdemont, ancien président de la Generalitat et responsable du gouvernement catalan en exil, a qualifié la situation de politiciens catalans emprisonnés et poursuivis par la justice espagnole de véritable "honte pour l'Europe". Il fait le parallèle avec les méthodes de la justice turque (emprisonnement sans procès, condamnations pour délit d’opinion et opposition au régime et à l'État). Ce qui se passe actuellement en Espagne c’est comme si la Turquie faisait partie de l’Union européenne. Comme pour confirmer cette analyse, quelques 120 juristes espagnols ont signé un manifeste dans lequel ils dénoncent que les accusations de rébellion et de sédition soient utilisées pour attaquer les droits de manifestation, de réunion et de liberté d'expression. Ils soulignent que cela aggrave le discrédit de la justice espagnole et souligne le caractère politique et partisan des procédures judiciaires et des persécutions contre les partis indépendantistes. Et au niveau international, l'ONG Front Lines Defenders a réclamé la liberté de Jordi Cuixart (président d’Òmnium Cultural) et que l'Espagne respecte les droits de l'homme, tandis que la Commissaire aux droits de l'homme du Conseil de l'Europe, Dunja Mijatovic, a demandé aussi de l'Espagne plus respect des droits de l'homme. Au cours de la semaine, on a appris que l'humoriste espagnol Dani Mateo était poursuivi par les tribunaux pour s'être mouché dans le drapeau espagnol dans l'un de ses sketches.
Le président du Parlement en Corse
La semaine a également été marquée par la visite du Parlement Roger Torrent en Corse, où il a été reçu par le président de l’éxécutif, Gilles Simeoni. Il est allé remettre le prix Coppieters à Edmond Simeoni, leader historique de l’autonomisme corse. Et il en a profité pour souligner le fait que l'Espagne mène une "vengeance politique contre les Catalans" à travers les poursuites judiciaires.
Sur le front des procès
Dans la dernière ligne droite avant l'ouverture des procès contre les indépendantistes catalans, la justice tente d'accélérer les procédures, tandis que la défense des prisonniers dénonce la violation des droits des accusés : manque de temps pour préparer leur défense, parcialité des magistrats et jugement des Catalans en dehors de la Catalogne.
Les partisans de l'indépendance en hausse
Les derniers sondages sur les intentions de vote aux élections montrent une augmentation des intentions de vote pour ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) qui pourraient remporter les prochaines élections en Catalogne. Dans la perspective d'un référendum sur l'indépendance, les électeurs de Catalogne favorables au ‘Sí' sont en augmentation et atteignent plus de 60% des suffrages exprimés. Avec la préparation des élections européennes, le PCF - à la demande des élus de Catalogne Nord - a décidé symboliquement de réserver sur leurs listes une place pour les prisonniers politiques catalans, en même temps qu'ils ont officiellement demandé leur libération. Cette semaine, des élus communistes de Catalogne Nord rendent visite aux indépendantistes emprisonnés. En même temps, à Madrid, Ciudadanos fait une campagne itinérante (en bus) contre les prisonniers catalans et demandent leur condamnation et ainsi qu’une loi qui leur interdise toute amnistie.
Font: http://www.catnord.cat/opinions/589-la-justicia-espanyola-la-vergonya-per-europa


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial