traducció - translate - traducción

dijous, 16 de maig del 2019

La República, tema tabú al regne d’Espanya | GUILLEM VALLS SALA

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial


Graduat en Ciències Polítiques per la UPF i Màster de Comunicació Corporativa a la UOC. 

Recordo un fragment del programa Salvados en què Jordi Évole parlava amb cinc destacats dirigents polítics espanyols sobre República o Monarquia, tema tabú al Regne d’Espanya. Aquesta idea ve reforçada pel fet que, inicialment, el presentador va proposar una votació secreta que va ser rebutjada per l’habitual actitud xulesca de Miguel Ángel Revilla.
 
L’únic tertulià dels cinc que va mostrar-se públicament favorable a la República fou Teresina Armengol, dona, socialista i presidenta de les Illes Balears.
 
Malgrat aquest esperpèntic panorama polític espanyol, la Monarquia té els dies comptats a Catalunya, però també a Espanya. Es tracta d’un mer tema generacional. L’arribada de la República, primer a Catalunya i més tard a Espanya, és només qüestió de temps.
 
Les consultes sobre una o altra opció a diferents universitats espanyoles, han representat un far de llum i una prova tangible d’aquesta dinàmica.
 
El PSOE és aferrissadament monàrquic, però la majoria dels seus votants estan a favor d’una República. Com passa sovint en aquest país, hi ha una distància insalvable entre els votants i els seus representants. La societat civil va per davant dels polítics.
 
La dada més surrealista, segons una recent enquesta d’Ipsos Global Advisor, és que un 52% dels espanyols vol un referèndum per determinar el futur de la Monarquia a Espanya. A més, segons aquesta mateixa enquesta, el 63% dels espanyols entre 25 i 34 anys són favorables a la votació, seguits pel grup d'edat de 15 a 24 anys, amb un 58%.
 
Recentment, el famós CIS de Tezanos, preocupat per les dades que posaven de manifest l’estudi anterior, va considerar que ja no es pot preguntar sobre Monarquia o República “perquè no està a l’agenda de la gent”. Un escàndol en tota regla que gairebé no ha tingut cobertura en els mitjans estatals.
 
El quart poder espanyol és clau per sostenir el règim del 78 que agonitza per totes bandes. Calen nous mitjans de comunicació valents, lliures de línies editorials interessades i connivència amb els poders fàctics, que projectin aquest debat a tot l’Estat.
 
A Catalunya s’ha parlat força de República però tinc el convenciment que s’ha parlat molt poc de què significa la República per a la gent. Ho veig com un gran dèficit del projecte republicà. La gent necessita saber què hi ha darrera la paraula “República”.
 
 
Per tot això, us convido a descobrir Entrevistes X la República, a Twitter @EntrevistesXRep, un nou mitjà per avançar cap a aquesta nova República que estem construint entre tots i totes.
 
A través d’entrevistes en profunditat a persones clau de l’ecosistema republicà, el lector podrà esbrinar perquè serveix la República, i cap a quin tipus de societat ens conduirà. Els lectors ja poden descobrir les idees republicanes de referents com Toni ComínClara PonsatíLluís PuigMartí AngladaLiz CastroRamón CotareloFelip PuigJosep Costa,i les Pistes per la República que cadascú d’ells ens recomana per avançar-hi.
 
També hi trobareu l’aposta pel feminisme a l’Espai feminista,amb una primera entrevista a Lucy Rodríguez, sindicalista i política d’Ahora Canarias, i un interessant Diàleg Republicà entre l’activista balear Jaume Sastre i el periodista valencià Francesc Viadel.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial