traducció - translate - traducción

dimecres, 1 de maig del 2019

Vox només triomfa a les casernes | Pere Martí

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

L'extrema dreta no arrela de manera gaire significativa a Catalunya malgrat el protagonisme mediàtic que li han donat

Vox

Pere Martí

Fracàs. L’extrema dreta ha tingut uns bons resultats a l’estat espanyol, però a Catalunya ha fracassat. Només ha aconseguit un trist diputat per la circumscripció de Barcelona, el santcugatenc Ignacio Garriga, un ex-militant del PP que ha provat sort a les files prietas de Santiago Abascal. Així i tot, al seu municipi, on el coneixen, no ha passat del 4%. Al conjunt de l’estat, Vox ha tret el 10% dels vots, que tampoc és gaire si es compara amb altres països europeus, mentre que a Catalunya no ha passat del 3%. Per ser exactes, tenen 148.481 electors. I tot això, després d’una campanya en què Vox ha estat protagonista a tots els mitjans i ha tingut una cobertura més que generosa malgrat el seu extraparlamentarisme. Una generositat que no ha rebut el Front Republicà, per exemple, que va aconseguir 113.000 vots, el 2,7% dels vots, sense haver sortit a cap televisió. Són xifres que demostren una punxada claríssima de Vox i que hauria de fer reflexionar aquells que l’han sobredimensionat per interessos electorals.

En l’àmbit municipal, els dos pobles on ha tingut més bons resultats són Sant Climent Sescebes, amb el 14% dels vots, i Talarn, amb el 12,7%, dos municipis que comparteixen la desgràcia de tenir instal·lacions militars. També se situa per sobre de la mitjana Sant Andreu de la Barca, amb el 6% dels vots, on hi ha la tristament famosa seu de la comandància de la Guàrdia Civil. Si mirem el mapa de les seccions censals de Barcelona que ha publicat VilaWeb, es pot veure que en la que correspon a la caserna Vox arriba fins al 8% i és l’única de tota la capital catalana on guanya el PP. El suport de Vox entre els militars i els cossos i forces de seguretat de l’estat no ens hauria de sorprendre, perquè a les seves llistes hi havia militars, però és un símptoma de la manca de qualitat democràtica d’aquests estaments.

En el conjunt de Barcelona, tampoc no aconsegueixen de fer forat: 29.601 vots, que representen el 3,39% del total. A les eleccions municipals del 26 de maig poden quedar fora del consistori. Dependrà de la participació, però en tot cas, ara que ja som en campanya, Vox no és cap amenaça per a l’Ajuntament de Barcelona. Qui vulgui utilitzar l’antifeixisme per tapar les seves deficiències de gestió ho pot fer lliurement, però no parlarà de cap amenaça real. La crida al vot útil per a frenar Vox ja no funcionarà a les municipals, perquè ha demostrat que el seu sostre a Catalunya és molt limitat.

Tot i que no és catalogat com a partit d’extrema dreta, el PP també ha tret uns resultats miserables a Catalunya, amb una candidata, Cayetana Álvarez de Toledo, que tenia un discurs clarament ultra. L’altiva aristòcrata espanyola s’ha quedat sola com a única diputada per Barcelona i ha deixat el partit a les portes de l’extraparlamentarisme a Catalunya. Amb 200.000 vots, que representen el 5%, el PP es pot considerar una força residual, que ja ha desaparegut de Girona, Lleida i Tarragona. El discurs agressiu, supremacista i catalanòfob de la candidata no ha encaixat, malgrat haver comptat amb els favors d’entitats i grups mediàtics importants, que la van rebre amb catifa vermella. A la seva competidora Inés Arrimadas li ha sortit millor, però Ciutadans ha perdut 400.000 vots respecte a les eleccions del 21 de desembre de 2017 i ha passat de ser la força més votada a la cinquena.

La manca de suport electoral de l’extrema dreta a Catalunya no vol dir que no sigui un problema a combatre. La seva influència no es basa en el resultat de les urnes, sinó en la capacitat de marcar l’agenda i en el suport que té en importants ressorts de poder econòmic, mediàtic, judicial i militar. La seva impunitat per a actuar, fins i tot violentament, es basa en la immunitat judicial i continua essent un perill per a la democràcia que cal extirpar. Però a Catalunya, electoralment, ha fracassat i com que continuem en campanya, tampoc cal sobredimensionar-la per interessos electorals partidistes.

Font: https://www.vilaweb.cat/noticies/vox-nomes-triomfa-a-les-casernes/

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial