traducció - translate - traducción

dissabte, 6 de juliol del 2019

El pla de claredat espanyol és el 155 | Pere Martí

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

El PSOE ja va refusar la via quebequesa ara fa tres anys, quan Miquel Iceta la va posar damunt la taula

pla de claredat

Pere Martí

Mirall. El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha tornat a posarsobre la taula la via quebequesa per a fer un referèndum pactat amb el govern espanyol. Com era previsible, ja ha aconseguit el rebuig immediat de l’inefable ministre d’Afers Estrangers espanyol en funcions. Borrell ha dit que el dret d’autodeterminació no existeix en el marc constitucional espanyol –i té raó, però tampoc no existia en el marc legal canadenc. El govern espanyol no té cap intenció de pactar un referèndum, però el risc de copiar models d’uns altres països és que ni la realitat ni les aspiracions no acabin coincidint. El Quebec sempre ha estat un mirall per al catalanisme, d’ençà de l’època de Jordi Pujol fins a l’actualitat. Però, de vegades, els miralls poden ser còncaus o convexos.

D’entrada, s’ha d’explicar que, abans d’arribar el pacte de la Claredat, el Partit Quebequès, va fer dos referèndums unilaterals per definir la seva relació amb el Canadà. També cal dir que la policia no va apallissar els votants ni va tancar col·legis electorals. Els referèndums es van fer el 1980 i el 1995 i es van convocar sense negociar-los ni pactar-los amb el govern federal, que els va tolerar i es va limitar a dir que el resultat no era vinculant. Ho va fer tan bé que els sobiranistes van perdre i el no es va imposar per un marge molt estret: una diferència d’un 1,1%, uns 55.000 vots.

A Catalunya només s’ha fet un referèndum unilateral, el del primer d’octubre de 2017, i les forces independentistes no semblen disposades a tornar a fer-ne cap més. Entre més raons, perquè el govern espanyol no pensa tolerar-lo, el tornaria a prohibir i enviaria els responsables a la presó, cosa que al Canadà no ha passat. El problema no és que el dret d’autodeterminació no sigui inclòs en el marc constitucional, la diferència està en el fet que el Canadà és una democràcia i Espanya, pel que fa al conflicte català, actua autoritàriament i demofòbica.

Fins després dels dos referèndums unilaterals, el Canadà no va reaccionar i va acudir al Tribunal Suprem, que el 1998 va dictaminar que el Quebec no tenia el dret d’independitzar-se unilateralment, però alhora establia que si una majoria clara dels quebequesos votava per la secessió, el govern federal hauria de negociar-la. La resolució és l’origen de la Llei de la Claredat que el govern canadenc va aprovar l’any 2000. A grans trets, la normativa estableix que la Cambra dels Comuns del Canadà té la potestat de decidir si la pregunta d’un hipotètic referèndum és prou clara i, a més a més, pot determinar si a la votació hi ha hagut una clara majoria favorable a la independència. En aquest cas, començarien les negociacions per a la secessió de la província, un fet que implicaria també aprovar una esmena a la constitució del Canadà. És bastant difícil d’imaginar que el Tribunal Suprem espanyol, on oficia Manuel Marchena, faci una resolució d’aquestes característiques.

Així i tot, la normativa no va tenir el suport dels independentistes quebequesos, amb qui no havia estat negociat. I, de fet, l’endemà passat, el govern del Quebec, aleshores en mans del PQ, va respondre-hi aprovant la llei d’autodeterminació, que a la pràctica estableix que per fer un referèndum sobre la independència el Quebec no ha de menester l’autorització del parlament canadenc. Amb tot, del 1995 ençà no s’ha fet cap més referèndum i el suport a l’independentisme ha anat baixant progressivament fins a esdevenir la tercera força política del Quebec.

L’intent de ressuscitar la via quebequesa no és original d’ERC. El primer de posar-la damunt la taula va ser el PSC l’any 2016, quan el PP governava a Madrid. Tant Miquel Iceta com abans Carme Chacón havien especulat amb la idea, que havia de quedar escrita en un document aprovat pel consell nacional del partit, però les pressions del PSOE van liquidar les intencions dels socialistes catalans. La idea del pacte de la Claredat la van recuperar els comuns per a les eleccions del 21 de desembre del 2017, quan eren encapçalats per Xavier Domènech. I en el debat de política general de l’octubre del 2018, la proposta va perdre perquè només els comuns i ERC hi van votar a favor. Junts per Catalunya i la CUP es van abstenir i el PSC, que l’havia defensada dos anys enrere, va afegir els seus vots en contra als del PP i Ciutadans.

Ara es pot rebobinar tres anys i ressuscitar aquesta via, però serà poc efectiu del punt de vista polític. El pragmatisme màgic s’acaba quan s’arriba a la Moncloa o al Tribunal Suprem. El PSOE ja va refusar la via quebequesa fa tres anys, quan la defensava Iceta, i Pedro Sánchez no sembla que vulgui revifar-la ni ho pugui fer. Per si n’hi havia cap dubte, Borrell l’ha ventilada. L’únic pla de claredat que té Espanya és l’aplicació de l’article 155, validat pel Tribunal Constitucional per unanimitat amb l’argument que així es va evitar la fallida de l’estat. De moment, no se sap pas que tingui cap pla alternatiu.

Font: https://www.vilaweb.cat/noticies/el-pla-de-claredat-espanyol-es-el-155/

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial